Demonstracije ZA PRAVIČNOST IN MIR V SVOBODNI PALESTINI

Vabljeni na Demonstracije ZA PRAVIČNOST IN MIR V SVOBODNI PALESTINI

v ponedeljek 26. novembra, ob 16. uri, na Kongresnem trgu, v Ljubljani



Demonstracije organizirajo Zavod Nur, društvo Humanitas, Zofijini Ljubimci in kampanja BDS. Želimo odpreti prostor za palestinsko zgodbo in glas Palestincev in pogled onstran tistega, kar smo vajeni slišati in videti.

 

Idejo o demonstracijah je spodbudil zadnji napad izraelskih oboroženih sil na prebivalce Gaze v minulih dneh,  s čimer je Izrael le nadaljeval s svojo agresijo in državnim terorizmom. Vendar je namen demonstracij izraziti podporo Palestincem in opozoriti ter pokazati nestrinjanje s predolgo in neupravičeno Izraelsko okupacijo in grobim kršenjem človekovih pravic. Izraelska politika okupacije, apartheida in vojnih zločinov poteka ne le z neposredno uporabo sile, temveč tudi s pomočjo podpore, ki jo prejema od mednarodne skupnosti, predvsem ZDA in EU.

 

Izrael je okupacijska sila na Zahodnem bregu, v Gazi in v vzhodnem Jeruzalemu, zato mora spoštovati četrto Ženevsko konvencijo, ki določa pravila nadzora nad okupiranim prebivalstvom. Gradnja naselbin na zaplenjenih palestinskih ozemljih je vojni zločin, saj Ženevska konvencija prepoveduje preseljevanje civilnega prebivalstva na okupirana ozemlja. Toda mednarodna skupnost ostaja dvolična v svojem odnosu do izraelske države, in s podpisovanjem raznih trgovinskih sporazumov neposredno omogoča financiranje okupacije.

Menimo, da mora Slovenija v celoti podpreti palestinska prizadevanja, da bi jih ZN prepoznali ter da bi bili sprejeti v vse mednarodne organizacije, vključno z in predvsem  v Meddržavno Sodišče. Slovenska predanost spoštovanju mednarodnega prava in preganjanju vojnih zločinov ne sme ostati neslišana pri zatiranju, pregonu in nasilju nad Palestinci v Gazi, na Zahodnem Bregu in v izgnanstvu.


 

Bookmark the permalink.