Poteza Donalda Trumpa glede Jeruzalema je poziv mednarodni skupnosti, da naj s konkretnimi dejanji podpre palestinsko ljudstvo

 

»Politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede Palestine potrjuje, da je skrajni čas, da svet s konkretnimi dejanji prisili Izrael k spoštovanju pravic Palestincev, in sicer s podporo prizadevanju za naše pravice in dostojanstvo«, so na odločitev Trumpa glede Jeruzalema sporočili iz Palestinskega nacionalnega odbora BNC, iz največje koalicije v palestinski družbi, ki vodi svetovno gibanje za bojkot, dezinvesticije, sankcije (BDS) proti Izraelu, dokler ta ne prične spoštovani mednarodnega prava in pravic Palestincev.

Priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela, okupiranega mesta, kjer Izrael dnevno gradi nezakonite naselbine, krši pravice Palestincev in ruši njihove domove, pomeni sostorilstvo ameriške vlade pri utrjevanju izraelskega režima apartheida v Jeruzalemu in pri pospešenem etničnem čiščenju avtohtonih Palestincev iz njihovega mesta.

Poteza Donalda Trumpa, ki je le nadgradnja že desetletja dolge ameriške podore izraelskemu režimu, spodbuja Izrael, da še naprej večini Palestincev iz zasedenih ozemelj preprečuje vstop v zasedeni Jeruzalem, vključno z verskimi obiski muslimanskih in krščanskih svetih krajev v starem mestu, obiski družine in prijateljev, dostopom do zdravniške oskrbe in sklepanjem poslov. Izraelsko vlado in nezakonite naseljence spodbuja k temu, da bodo ukradli in porušili še več palestinskih domov, si prilastili še več palestinske zemlje in odvzeli pravico do prebivanja še več Palestincem, ki jim je Jeruzalem dom. Upravičuje ravnanje Izraela, da številne Palestince odreže od središča njihovega kulturnega, verskega in političnega življenja. Kot so v svoji izjavili sporočili iz odbora BNC, s to nezakonito in proti-palestinsko potezo ZDA legitimirajo nezakoniti nadzor Izraela nad mestom, kar je v nasprotju s soglasjem v mednarodni skupnosti.

Politične poteze Donalda Trumpa kličejo na odgovornost tudi Evropsko unijo in njene države članice, tudi Republiko Slovenijo, da glasno obsodijo ameriško politiko do Izraela in se od te oddaljijo ne le deklarativno temveč s konkretnimi sankcijami proti Izraelu. Tudi Evropska unija že vrsto let nekritično gospodarsko, akademsko in kulturno sodeluje z Izraelom (s prostotrgovinskimi sporazumi, s financiranjem znanstveno raziskovalnih programov, z vključevanjem Izraela v evropske športne dogodke ipd.) in s tem podpira izraelsko politiko okupacije in apartheida. Skrajni čas je, da Evropska unija in njene države članice s konkretnimi dejanji prisilijo Izrael k spoštovanju mednarodnega prava in tako prenehajo podpirati izraelsko diskriminatorno politiko. Tu igra svojo vlogo tudi Republika Slovenija, ki ob vsem trenutnem dogajanju ostaja tiho.

BNC opozarja, da Trumpove politične poteze potrjujejo tudi ključni pomen gibanja BDS za doseganje svobode, pravičnosti in enakosti Palestincev. BDS je namreč svetovna kampanja, h kateri je pozvala palestinska civilna družba leta 2005 in ki se zavzema za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ta ne bo začel spoštovati mednarodnega prava in pravic Palestincev. S kampanjo BDS Palestinci pozivajo svetovno civilno družbo, podjetja, javne ustanove in vladne predstavnike, kako s konkretnimi dejanji podpreti palestinski boj za njihove pravice in dostojanstvo ter prisiliti Izrael k spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic.

V podporo palestinskemu ljudstvu,

Gibanje za pravice Palestincev, podporniki kampanje BDS

Bookmark the permalink.