Kaj lahko naredimo akademske institucije?

Od začetka napadov je Izrael v Gazi bombardiral 4 univerze: Gaza University, Islamic Gaza University, al-Aqsa University in al-Azhar University. Ubitih je bilo premo 70 akademikov in 2000 študentov in študentk. Medtem vodstvo izraelskih univerz, v luči represije proti vsaki solidarnosti s palestinskim prebivalstvom v Gazi, sprejema ukrepe proti profesorjem in profesoricam, ki opozarjajo na izraelsko okupacijo in napadom v Gazi javno nasprotujejo. Profesorici Nurit Peled-Elhanan iz kolidža v Jeruzalemu,ki je opzorila,da se je Hamasov napad zgodil v kontekstu izraelske okupacije, je vodja kolidža prekinil pogodbo o zaposlitvi. Vodstvo Hebrejske univerze v Jeruzalemu je odpustilo profesorico Nadera Shalhoub-Kevorkian, ki je pozvala k prekinitvi napadov na Gazo. Tovrstnih primerov je veliko

Univerza Birzeit iz Zahodnega brega je 15.10.2023 pozvala mednarodne akademske ustanove, naj sprejmejo konkretne ukrepe za ustavitev genocida nad palestinskim prebivalstvom in se zavzamejo za konec izraelskega kolonializma (vir: https://www.birzeit.edu/sites/default/files/upload/open_letter_from_birzeit_university_-final.pdf).

Akademiki po svetu so že pričeli pozivati k prekinitvi sodelovanja z izraelskimi akademskimi institucijami,dokler se ne doseže premirje, konča z okupacijo in zagotovi palestinskim begunkam in beguncem pravico do vrnitve. To je nedavno storilo več kot 100 akademikov iz Irske in Norveške.

Pozivamo vas, da se na njihov poziv odzovete in se javno zavzamete za konkretne ukrepe proti Izraelu, vsaj dokler se nasilje na konča. Pripravite javno izjavo, v kateri pozovite k ustavitvi genocida v Gazi in za konec sodelovanja z izraelskimi raziskovalnimi akademskimi institucijami. Pri tem pozovite tudi Vlado RS, naj čim sprejme konkretne ukrepe proti Izraelu, da se okupacijsko nasilje ustavi. Lahko pripravite svoj poziv ali uporabite že pripravljenega, ki se nahaja tukaj.

Bookmark the permalink.