Kulturna ambasada Palestine 2013

Utrinki iz Kulturne ambasade Palestine 2013

V petek, 8.11.2013,  se je v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani pričela druga Kulturna ambasada Palestine, namenjena odpiranju prostorov za palestinsko zgodbo in glas Palestincev in pogled onstran tistega, kar smo vajeni slišati in videti. Kulturna ambasada Palestine se je pričela z otvoritvijo razstave Apartheid, ki v sedemnajstih panojih prikaže razvoj koncepta apartheid , ki ga poveže tako z apartheidom v Južni Afriki kot na palestinskih ozemljih, ki jih zaseda Izrael. Razstava bo na ogled do četrtka, 14.11.2013. Razstavo je odprl Nasim Ahmed, vodja oddelka za arhiv v organizaciji Palestinian Return Centre s sedežem v Londonu.

 

V torek, 12.11.2013 je prav tako v Atriju ZRC SAZU potekal recital palestinske proze, kjer je Polona Torkar, glas Radia Študent, brala odlomke iz knjig pomembnega palestinskega intelektualca Edwarda Saida, mlade pisateljice Adanie Šibli ter pisatelja in odvetnika za človekove pravice Raje Shehadeha. Branje je potekalo ob spremljavi arabske lutnje (oud), na katero je igral kitarist in glasbeni pedagog Marko Korošec.  

 

V Trubarjevi hiši literature je bil v četrtek, 14.11.2013, na ogled film o nakbi z naslovom Al Nakba palestinske režiserke Rawan Al-Damen. Film skozi zgodovinske posnetke prikaže temeljne vzroke izraelsko-palestinskega konflikta od leta 1948 dalje.

Kulturna ambasada Palestine je v petek, 15.11.2013, odprla svoja vrata tudi v Mariboru, kjer je po otvoritvi razstave Apartheid potekala okrogla miza z novinarjema Kristino Božič in Borisom Vasevom, povezoval pa jo je Borut Osonkar.

 

 

Program Kulturna ambasada Palestine 2013:

Ljubljana, Maribor 8.11.2013-1.12.2013

Palestina. Država na Bližnjem vzhodu, ki obstaja, a hkrati ne obstaja. Okupacija kroji usodo tamkajšnjih ljudi. Vendar pa se ti ne glede na zidove, ki so in še bodo zgrajeni,  s svojo kulturo in načinom življenja sleherni dan trmasto upirajo političnim razmeram, v katerih živijo. Čeprav o Palestini veliko slišimo, o njej malo vemo. Naše predstave in razumevanja pogosto nastajajo na osnovi medijskih novic, pri tem pa neredko izgubljajo celostni politični, družbeni in kulturni kontekst. Namen Kulturne ambasade Palestine je odpreti prostor za palestinsko zgodbo in glas Palestincev in pogled onstran tistega, kar smo vajeni slišati in videti.

Vabljeni, da se nam pridružite pri odpiranju alternativnih prostorov za te pripovedi.

Ljubljana
Petek, 8.11. ob 17. uri, Atrij ZRC SAZU: Otvoritev razstave Apartheid. Razstavo bo predstavil Nasim Ahmed, vodja oddelka za arhiv v organizaciji Palestinian Return Centre s sedežem v Londonu. Razstava v sedemnajstih panojih prikaže razvoj koncepta apartheid , ki ga poveže tako z apartheidom v Južni Afriki kot na palestinskih ozemljih, ki jih zaseda Izrael. Razstava bo na ogled do četrtka, 14.11.2013.

Torek, 12.11. ob 18. uri, Atrij ZRC SAZU: Recital palestinske proze.
Brali bomo odlomke iz del najbolj pomembnega palestinskega intelektualca Edwarda Saida, mlade pisateljice Adanie Šibli ter pisatelja in odvetnika za človekove pravice Raje Shehadeha ob spremljanju palestinske glasbe. Odlomke bo brala Polona Torkar, glas Radia Študent, na arabsko lutnjo (oud) pa bo zaigral kitarist in glasbeni pedagog Marko Korošec.

Četrtek, 14.11. ob 17. uri, Trubarjeva hiša literature: Ogled filma Nakba palestinske režiserke Rawan Al-Damen. Film skozi zgodovinske posnetke prikaže temeljne vzroke izraelsko-palestinskega konflikta od leta 1948 dalje.

Maribor
Petek, 15.11, ob 18. uri, Vetrinjski dvor: Otvoritev razstave Apartheid. Razstava v sedemnajstih panojih prikaže razvoj koncepta apartheid , ki ga poveže tako z apartheidom v Južni Afriki kot na palestinskih ozemljih, ki jih zaseda Izrael. Na ogled do nedelje, 24.11.2013. Otvoritvi bo sledila okrogla miza z novinarjema Kristino Božič in Borisom Vasevom.

Torek, 26.11, Pedagoška fakulteta Maribor: Otvoritev razstave Apartheid. Na ogled do srede, 11.12.2013.

Kulturno ambasado Palestine organizirata Društvo Humanitas, Zofijini ljubimci in Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija.

Več informacij:
Gibanje BDS Slovenija, info@bds.si
Društvo Humanitas, barbara@humanitas.si
Zofijini ljubimci, zofijini@gmail.com

Bookmark the permalink.