Kulturna ambasada Palestine 2021: Al Ard – Zemlja

Vabljeni na dogodke Kulturne ambasade Palestine, da skupaj z nami skozi zgodbe o zemlji odkrivate Palestino.

Kulturna ambasada Palestine se bo letos odvila v sodelovanju z Galerijo Janez Boljka, z inštitutom Divja misel, Vodnikova domačija in s Slovensko kinoteko.

Kulturna ambasada Palestine je letni dogodek, katere namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo, spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo, literaturo, glasbo, kulinariko, zgodovino in ne nazadnje, skozi palestinski glas.

Torek, 21. 9. 2021 ob 18. uri:

Galerija Janez Boljka, Gornji trg 16, Ljubljana

Otvoritev Kulturne ambasade Palestine s fotografsko razstavo

Al Ard – Zemlja

Z razstavo želimo prikazati nezlomljivo vez med palestinskim narodom in njihovo zemljo.

Naš gost, palestinski pesnik Fawzi Abder Rahim iz Maribora, bo prebral nekaj pesmi iz svoje zadnje zbirke Do kdaj. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s fotografinjo in raziskovalko palestinskih vezenin, Fatimo Abbadi ter s priznanim palestinskim slikarjem Khaledom Houranijem. Sledila bo manjša pogostitev.

Vstop v galerijo je mogoč samo ob predložitvi dokaza o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Obvezne so maske.

Sreda, 22. 9. 2021 ob 18.30 uri: 

Vodnikova domačija, Vodnikova cesta 65, Ljubljana

Palestinska zemlja: kjer se vse začne in konča, pogovor in predvajanje dokumentarnega filma

Gosta iz Ramale prek video-konference bosta Fareed Taamallah, novinar in soustanovitelj prostovoljske iniciative Sharake ter njegov sin Eyad Taamallah, palestinski aktivist in podiplomski študent, ki bosta osvetlila vsakodnevni boj na zemlji in za zemljo na okupiranih območjih Palestine pod izraelskim nadzorom. Iz Berlina bo v Ljubljano na Kulturno ambasado Palestine prišla Fidaa Zaanin, palestinska aktivistka in študentka, ki bo spregovorila o sledeh, ki jih zemlja pušča v palestinski literaturi in kulturi. 

Pogovor bo v angleščini povezovala novinarka Kristina Božič.

Pogovoru bo sledilo predvajanje dokumentarnega filma Nun Wa Zaytoun (Črka v besedi oljka, Palestina, 2014, 50’), ki ga je posnela Emtiaz Diab, z angleškimi podnapisi. Film prikaže popotovanje filmarja, ki želi prebivalcem v odročnih vaseh na okupiranem Zahodnem bregu omogočiti ogled filma, in kako je vez med Palestinci in Palestinkami ter njihovo zemljo vsaj tako trdna kot med oljko, njenimi koreninami in vejami. 

Pogovor bo potekal zunaj (v primeru slabega vremena notri), film pa v dvorani. stop v dvorano je mogoč samo ob predložitvi dokaza o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Obvezne so maske.

Četrtek, 23. 9. 2021 ob 20. uri: 

Slovenska kinoteka, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana

Predvajanje celovečernega filma Al-mor wa al rumman (Granatna jabolka in mira), Palestina, Nemčija, Francija, Kuwait, 2008, 1’35”, režiserke Najwa Najjar z angleškimi podnapisi. Film je dobitnik vrste mednarodnih priznanj, med drugim na mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu (2008) in na Doha Tribeca Film Festivalu (2009).

Filmu bo sledil pogovor s filmsko kritičarko Petro Meterc.

Cena karte za ogled filma: 4,40 EUR ali 2,20 za člane kluba Kinopolis

Vstop v dvorano je mogoč samo ob predložitvi dokaza o izpolnjevanju enega od PCT pogojev. Obvezne so maske.

Bookmark the permalink.