novice 2.6.2015

V tokratnih novicah si lahko preberete:

1. Palestinska nogometna zveza zahteva izključitev Izraela iz FIFE

O izključitvi bo generalna skupščina FIFE glasovala 29.maja. Izrael je palestinskim igralcem onemogočal potovanja na tekme, ter prihod nasprotnih ekip v Palestino. Na tekmah je Izrael dopuščal rasistična dejanja, kar je v nasprotju s politiko FIFE. Statut FIFE prav tako prepoveduje igranje tujih ekip v državi. Ker so izraelska naselja v Palestini, po mednarodnem pravu nezakonita, bi moral Izrael Palestino zaprositi za dovoljenje za igro na tem ozemlju. Predsednik Palestinske nogometne zveze je prepričan, da bodo članice FIFE podprle izključitev Izraela.

Več na:

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2015/05/fifa-vote-remove-israel-palestine-sports-violations.html?utm_source=Al-Monitor+Newsletter+%5bEnglish%5d&utm_campaign=ab65373d51-May_26_2015&utm_medium=email&utm_term=0_28264b27a0-ab65373d51-102393609#

 

2. Prisilna izselitev žene moškega, ki je bil obsojen na podlagi Facebook komentarjev

Decembra je bilo pridržanih osem oseb, ki so jim sodili zaradi podpiranja terorizma.  Pri tem so enemu izmed obsojenih, na sodišču kot dokaze predložili njegove Facebook komentarje. Obsodili so ga na devet mesecev zapora, njegovo ženo pa izselili iz Jeruzalema zaradi »varnostnih razlogov«. V izraelskih zaporih naj bi bilo približno 5829 palestinskih političnih zapornikov.

To je le ena izmed oblik etničnega čiščenja Jeruzalema. Poleg nasilja in nadlegovanja, rušijo palestinske domove in zavračajo dovoljenja za prebivanje.

Več na:

http://electronicintifada.net/blogs/patrick-strickland/israel-orders-wife-palestinian-jailed-facebook-comments-expelled-jerusalem

 

3. Ben White o propagiranju palestinske hrane kot izraelske

V članku Ben White opisuje prisvajanje palestinske hrane: od odvzema palestinske zemlje in nasadov, do trditev, da so tradicionalne palestinske jedi, kot so falafel in humus, v resnici del izraelske kuhinje. L.2002 je izraelska ambasada v Washingtonu priznala, da Izrael nima močne kulinarične tradicije, zato danes Izrael propagira palestinsko hrano kot svojo.

Več na:

http://www.thenational.ae/opinion/comment/israels-obsession-with-hummus-is-about-more-than-stealing-palestines-food#page1

 

Mobilna aplikacija: Palestina na krožniku

Aplikacija vsebuje recepte za tradicionalne palestinske jedi in je požela velik uspeh med ljubitelji palestinske hrane. Namen aplikacije je tudi ohranjanje palestinske kulture in identitete skozi hrano, ki se izgublja v propagandni vojni z Izraelom.

Več na:

https://www.middleeastmonitor.com/resources/interviews/18719-eating-yourself-reclaiming-palestinian-identity-through-food

 

4. TV serija DIG

Tv serija DIG, ki je posneta v Jeruzalemu, je tarča kritik, saj potvarja zgodovino Jeruzalema in zanemarja realnost palestinskega ljudstva, ki živi pod okupacijo in apartheidom.

https://www.youtube.com/watch?v=TbhEX5_ZFWE

Bookmark the permalink.