novice 3.5.2015

Vljudno vabljeni na predavanje  

PALESTINA IN NAKBA V 21. STOLETJU,  

ki ga bo imel priznani izraelski zgodovinar in aktivist ILAN PAPPE


Predavanje bo potekalo v četrtek, 7. maja ob 18. uri v Štihovi dvorani, Cankarjev dom, Ljubljana.

Ilan Pappe je izraelski zgodovinar in aktivist, rojen leta 1954. Je profesor na Fakulteti za družbene vede in mednarodne študije Univerze Exeter v Veliki Britaniji, direktor univerzitetnega Evropskega centra za palestinske študije in eden od direktorjev centra za etno-politične študije Exeter. Pappe je bil rojen v Hajfi v Izraelu. Preden je prišel v Veliko Britanijo, je bil docent politologije na Univerzi v Hajfi (1984–2007) ter predsednik Inštituta za palestinske in izraelske študije v Hajfi Emila Touma (2000–08). Med drugimi je avtor knjig The Idea of Israel, A History of Power and Knowledge (2014), Out of Frame (2011) in The Ethnic Cleansing of Palestine (2006). Pappe je eden od izraelskih novih zgodovinarjev, ki od izdaje dokumentov britanske in izraelske vlade v zgodnjih osemdesetih na novo piše zgodovino nastanka Izraela v letu 1948 in posledičnega izgona sedemsto tisoč Palestincev istega leta.

Pappe podpira rešitev ene države, ki predvideva eno državo za Izraelce in Palestince ter se zavzema za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ta ne prične spoštovati mednarodnega prava.

Dogodek bo potekal v angleščini, omogočen bo simultani prevod. Pogovor bo povezovala novinarka Kristina Božič. Dogodek je brezplačen, prosimo pa, da si brezplačne vstopnice zagotovite v Informacijskem središču Cankarjevega doma (podhod Maxija).

Dogodek organizira Gibanja za pravice Palestincev BDS Slovenija v sodelovanju s Cankarjevim domom.

 

V najnovejših novicah si lahko preberete:

Članek Teju Cole o Vzhodnem Jeruzalemu

Članek z naslovom Počasno nasilje, hladno nasilje govori o nevarnosti izraelskega prava, ki deluje proti Palestincem in zaradi katerega le-ti živijo v negotovosti in s tem predstavlja obliko nasilja nad Palestinci.

Palestinci, ki živijo v Vzhodnem Jeruzalemu, po izraelskem pravu spadajo v posebno pravno kategorijo. Večina nima statusa državljanov ampak status stalnih prebivalcev. Na ta način imajo statuse urejeni tudi Palestinci, ki prebivajo v Gazi ali na Zahodnem bregu. Avtor tako v članku opozarja na bolj prefinjeno obliko zatiranja Palestincev preko zakonodaje, pogodb, starodavnih dokumentov, amandmajev, vere itd.

Članek  si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.theguardian.com/books/2015/apr/17/bad-law-east-jerusalem-ethnic-cleansing-palestines-teju-cole?CMP=share_btn_fb

 

Članek govori o odločitvi Vrhovnega sodišča, ki Izraelu dovoljuje zapleniti premoženje Palestincev v Jeruzalemu

Namen zakona, ki naj ga po mnenju sodišča oblast uporablja redko in le z izrecnim dovoljenjem generalnega tožilca, je omogočiti Izraelu zaplenitev premoženja v Jeruzalemu, ki je v lasti  oseb, ki prebivajo v Gazi ali Zahodnem bregu. Na podlagi zakona, ki je v veljavi od l.1950 so Izraelci zaplenili premoženje Palestincem, ki so bili izgnani iz Jeruzalema, saj so jih opredelili kot odsotne lastnike, ter s tem povečali prisotnost Izraelcev v Vzhodnem Jeruzalemu. S sodbo je sodišče zakon, ki je bil od sprejetja dalje tarča polemik, kljub njegovi arbitrarnosti ohranilo v veljavi.

Članek  si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://www.haaretz.com/news/national/1.652231

 

Dokumentarni film o rušenju palestinskih domov v Vzhodnem Jeruzalemu

Zapleteni upravni postopki Palestincem onemogočajo pridobivanje gradbenih dovoljenj zaradi česar so le-ti prisiljeni svoje domovo graditi brez njih. Izrael je 20.000 zgradb razglasil za nezakonite in odredil njihovo rušenje. Ker si večina prebivalcev ne more privoščiti visokih stroškov rušenja, so prisiljeni sami podreti svoje domove.

Dokumentarni film govori o tem, kako rušenje spreminja podobo Vzhodnega Jeruzalema in življenja njegovih prebivalcev.

Ogledate si ga lahko na:

http://www.aljazeera.com/programmes/aljazeeraworld/2015/04/jerusalem-hitting-home-150407100539893.html

 

Apartheid v 11 slikah

11 slik sestavlja podatke o izraelski okupaciji, izgonu Palestincev, razseljenosti, uničenju, nezakonitih pridržanjih itd. S tem pomagajo posamezniku razumeti nepredstavljiv obseg okupacije in njenih posledic.

http://thrivalroom.com/understand-israeli-palestinian-apartheid-11-graphics/


Begunsko taborišče Yarmuk

Yarmuk je največje palestinsko begunsko taborišče v Siriji. V njem je nastanjenih okoli 18 tisoč beguncev. V času pred vojno je bilo v taborišču nastanjenih 150 tisoč beguncev, kar je predstavljalo skoraj eno tretjino vseh palestinskih beguncev registriranih v Siriji. Yarmuk je med drugim tudi najpomembnejše sirsko taborišče, živahno trgovsko središče in kraj, kjer imajo vse palestinske frakcije v Siriji svoj sedež. Več o trenutni situaciji v begunskem taborišču Yarmuk, v katerega je prejšnji teden vstopila tudi Islamska država, si preberite na spodnjih povezavah:

http://www.middleeasteye.net/news/unravelling-media-spin-yarmouk-395625862

http://www.palestine-studies.org/jps/fulltext/162936


Razmere v Gazi

Kljub prekinitvi ognja, s katerim so se končali izraelski napadi na Gazo v letu 2014, humanitarne potrebe v Gazi ostajajo velike, rekonstrukcija pa se zdi le ena izmed oddaljenih želja. V zadnjih letih se je število prebivalcev Gaze povečalo za 40.000. Ljudje se vsakodnevno srečujejo s stanovanjsko problematiko, prekinitvami dobave električne energije, neustreznimi sanitarnimi pogoji, neizbežno podhranjenostjo in še bi lahko naštevali. Vse bolj zaskrbljujoče pa je tudi večanje števila poizkusov samomorov, ki so rezultat številnih travm, katerim so podvrženi prebivalci Gaze.

Več si preberite na:

http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/international-aid-agencies-call-sanctions-israel-over-gaza-stalemate?utm_source=EI+readers&utm_campaign=d279f2d49a-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_e802a7602d-d279f2d49a-299170773

http://electronicintifada.net/content/hope-scarce-gaza-we-havent-lost-it/14417

http://www.middleeastrising.com/the-rising-tide-of-suicide-in-gaza/


Video »Dangerous Child Labor on West Bank Farms«

Izraelski kmetje na Zahodnem bregu izkoriščajo palestinske otroke za pridelavo, žetev in pakiranje kmetijskih proizvodov. Velika večina pridelka je namenjena izvozu. Otroci delajo v nevarnih delovnih razmerah, ki so v nasprotju z mednarodnimi standardi, kljub temu pa v zameno za delo prejemajo nizke plače.

Več o v videu:

https://www.youtube.com/watch?v=DlIexEA3I6Q#action=share

Bookmark the permalink.