Shod ob obletnici vojne v Gazi

Shod ob obletnici vojne v Gazi

V četrtek, 16 julija 2015, je v Ljubljani potekal shod ob obletnici vojne v Gazi.  8. julija je namreč minilo leto dni od začetka izraelske invazije na oblegano ozemlje Gaze v kateri je življenje izgubilo 2251 Palestincev in brez domov ostalo na tisoče družin. Največje koncentracijsko taborišče na svetu, v katerem na zgolj 360 kvadratnih kilometrih biva več kot 1.8 milijona ljudi, je še vedno blokirano in podvrženo izraelski politiki kolektivnega kaznovanja, ki preprečuje uvoz za obnovo potrebnega gradbenega materiala.

Med 550 ubitimi otroci so bili tudi štirje dečki, katerih igro nogometa v mestu Gaza je izraelska vojaška ladja »pomotoma« zamenjala za borce Hamasa. 16. julija se je na plaži igralo osem dečkov, iz nje so se vrnili zgolj štirje. Poboj, ki ga je izraelska vojska označila za »tragično nesrečo«, je simbol krvave politike uničevanja palestinskega ljudstva, ki jo izvaja Izrael ob tihi vojaški in finančni podpori ZDA in EU.

Nekaj utrinkov iz dogodka si lahko ogledate spodaj. Avtor fotografij je Bojan Stepančič. Več fotografij si lahko ogledate na FB strani Protestivala https://www.facebook.com/pages/Protestival/230201397114552.

Prebrite si tudi prispevka o dogodku, objavljena v Mladini in Dnevniku:

http://www.mladina.si/168100/zahtevamo-da-se-palestinska-zivljenja-obravnava-z-enakim-dostojanstvom-kot-izraelska/

https://www.dnevnik.si/1042717023/mnenja/odprta-stran/palestinska-zivljenja-naj-se-obravnava-z-enakim-dostojanstvom-kot-izraelska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.