Palestinski umetniki pozvali tekmovalce Evrovizije k odstopu od tekmovanja v Izraelu

Palestinski pevci, pisci besedil, plesalci, glasbeniki in drugi umetniki, so konec marca 2019 pozvali vse finaliste Evrovizije 2019, da prekličejo svoj nastop na tekmovanju, ki ga Izrael jasno izrablja za prekrivanje zločinov proti človeštvu.

Prizorišče v Tel Avivu, kjer bo potekala Evrovizija, stoji na etnično očiščenem ozemlju nekdanje palestinske vasi al-Shaykh Muwannis. »Evrovizijska vas«, kjer se bodo zabavali obiskovalci, je v parku, kjer je bila nekoč palestinska vas Manshiya, še ena izmed več kot petstotih, ki so bile uničene in izpraznjene za izraelski apartheid.

Ob obali le malo južneje od Tel Aviva je oblegana Gaza, kjer dva milijona ljudi Izrael drži v kletki. Prebivalci Gaze so večinoma potomci beguncev iz prejšnje izraelske agresije, med njimi pa je večina otrok. Praktično nihče in nič ne more vstopiti ali zapustiti območje Gaze. Izraelski ostrostrelci, tanki in letalstvo so tam v zadnjem letu ubili več kot dvesto in poškodovali na tisoče Palestincev, vključno z otroki.

Palestinski umetniki so zapisali, da zaradi razmer v katerih živijo ne morejo ponuditi blišča Evrovizije, lahko pa ponudijo nekaj večjega – mesto v zgodovinskih knjigah.

Pri tem opozarjajo na irsko prodajalko Mary Manning in njene sodelavce, ki so leta 1984 zavrnili proizvode južnoafriškega apartheidskega režima. Po njihovem zgledu je Irska nato prepovedala južnoafriške izdelke. Kmalu po tem, ko je bil Nelson Mandela izpuščen na svobodo, se je srečal s temi pogumnimi prodajalci, rekoč, da so mu bili v navdih. Leta kasneje, ko je umrl, so bili povabljeni na njegov pogreb.

Zgodbe letošnjih sodelujočih na Evroviziji bodo zapisane v zgodovino. Palestinski umetniki jih pozivajo, naj jih zapišejo na pravi strani.

Imena vseh podpisnikov se nahajajo tu:
https://www.irishtimes.com/opinion/letters/call-for-boycott-of-eurovision-1.3836874.

Bookmark the permalink.