Poziv UEFA FIFA

Sporočilo za javnost – za objavo

V okviru Gibanja za pravice Palestincev Slovenija smo danes ponovno pozvali predsednika Evropske nogometne zveze UEFA, Aleksandra Čeferina, naj na majskem srečanju Mednarodne nogometne zveze FIFA spodbudi obravnavo problematičnega sodelovanja izraelskih nogometnih klubov, ki delujejo na nezakonitih naselbinah na okupiranem palestinskem ozemlju, v izraelski nogometni ligi.

Vsaj pet izraelskih nogometnih klubov, ki igrajo v izraelski nogometni ligi, namreč deluje, trenira in igra na nezakonitih naselbinah na okupiranem Zahodnem bregu, brez dovoljenja Palestinske nogometne zveze (PFA), s čimer kršijo statut FIFE. Kot predsednik Evropske nogometne zveze ima tudi g. Čeferin možnost, da na srečanju spodbudi k obravnavi te problematike. Čeprav smo ga s tem problemom seznanili že pred nekaj tedni, je pismo ostalo brez odgovora, zato smo nanj danes ta poziv ponovno naslovili.

Številni evropski poslanci, med njimi tudi ga. Tanja Fajon in g. Ivo Vajgl, so že septembra 2016 pozvali predsednika Mednarodne zveze FIFA, Giannija Infantinija, naj FIFA takoj zavzame stališče proti sodelovanju izraelskih nogometnih klubov, ki delujejo, trenirajo in igrajo na nezakonitih naselbinah na Zahodnem bregu, v izraelski nogometni ligi, saj s tem kršijo statut zveze FIFA. To pismo so naslovili tudi na predsednika Evropske nogometne zveze UEFA. Poleg poslancev evropskega parlamenta so na ta problem opozorili tudi v okviru Združenih narodov, nedavno pa so poziv podpisale organizacije in društva iz celega sveta.

Izraelske naselbine se nahajajo na palestinski zemlji, ki jo je Izrael nezakonito zasedel in kjer je palestinsko prebivalstvo nenehno podvrženo nasilju, vojaškemu nadzoru, uničevanju domov in arbitrarnemu zapiranju. Izraelske naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite. Nogometni klubi iz izraelskih naselbin okupaciji palestinske zemlje dajejo legitimnost, ob tem pa Palestincem dostop na stadione v izraelskih naselbinah ni dovoljen, kaj šele udeležba na tekmah. Potrebno je tudi opozoriti na nenehne stroge omejitve, ki jih Izrael izvaja nad palestinskim nogometom, saj pogosto onemogoča palestinskim nogometašem, da potujejo in se udeležujejo prvenstev, hkrati pa nad njimi izvajajo tudi nasilje.

Majsko srečanje je torej priložnost, da se predstavniki nogometnih zvez, med drugim tudi predsednik Evropske nogometne zveze UEFA, zavzamejo za dosledno implementacijo statutu FIFA in se izrečejo proti sodelovanju izraelskih nogometnih klubov iz nezakonitih naselbin. S tem bodo pokazali tudi na pomembnost etičnega pristopa in spoštovanja človekovih pravic v športu.

Več informacij se obrnite na: Gibanje za pravice Palestincev, info@bds.si, 041994276

 

 

Bookmark the permalink.