Sodastream

 

http://blog.endtheoccupation.org/2014/01/sodastream-culture-jamming-on-amazon.html

 

Podjetje Sodastream proizvaja naprave, s katerimi je mogoče doma narediti gazirane pijače, in dodatke za razne okuse teh pijač ter balone s plinom.

Izdelke SodaStream proizvajajo v nelegalni izraelski naselbini na okupiranem Zahodnem bregu – tovarna se nahaja v naselbini Mishor Edomim. Naselbina Mishor Edomim je zgrajena na strateški lokaciji, tako da ustvarja nepretrgano oviro preko osrednjega dela Zahodnega brega, ki jo nadzirajo izraelske vojaške sile in tako ločuje južni del Zahodnega brega od severnega. Na ta način omejujejo premikanje Palestink in Palestincev na njihovem lastnem ozemlju, onemogočajo gospodarski razvoj Palestine in namenoma ovirajo ustanovitev suverene palestinske države. Izdelki Sodastream se v Sloveniji poleg tega prodajajo pod oznako ‘Made in Israel”, kar ne ustreza resnici in je v nasprotju z nacionalnim pravom ter zakonodajo EU.

Pozivamo k popolnemu bojkotu izdelkov Sodastream s strani potrošnic in potrošnikov ter prodajalcev. Izdelke Sodastream trenutno v Sloveniji prodajajo trgovske verige Mercator, Interspar, Harvey Norman, Lesnina in manjši prodajalci. Slovenski uvoznik in zastopnik za izdelke Sodastrem je Bogart d.o.o.

Za več informacij o vlogi podjetja SodaStream v izraelski okupaciji obiščite spletno stran: http://whoprofits.org/company/sodastream-soda-club-group

Kaj lahko naredim?

1.    Ne kupuj izdelkov Sodastream.

2.    Pozanimaj se, kje v tvojem kraju prodajajo izdelke Sodastream.

3.    Opozori vodje trgovine, da ima podjetje Soadstream tovarne v judovskih naselbinah na Zahodnem bregu, ki so nezakonite po mednarodnem pravu, in jih pozovi k prenehanju prodaje teh izdelkov. Osnutek pisma, ki ga lahko uporabiš, se nahaja tukaj.

4.    Pozovi uvoznika Sodastream, da preneha uvažati izdelke tega podjetja. Pismo in kontakti se nahajajo tukaj.

5.    O problematiki tovrstnih izdelkov obvesti svojo družino ter prijateljice in prijatelje.

6.    Organiziraj javno akcijo, ki bo namenjena ozaveščanju javnosti o problematiki prodaje in kupovanja izdelkov, ki prihajajo iz nezakonitih naselbin. Na sledečih povezavah si oglej nekaj javnih akcij, ki so jih izvedli BDS aktivisti po Evropi. Zurich – https://www.youtube.com/watch?v=yfcMG2NQ-To, London – https://www.youtube.com/watch?v=TPd7TQWao5I, Rim – https://www.youtube.com/watch?v=FUYPOaV1u7c.

7.    Pozovi medije, da pišejo o tej temi.

8.    Pozovi pristojne institucije RS, da naj RS upošteva evropsko direktivo o nepoštenih poslovnih praksah in Zakon RS o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, kjer med zavajajočimi praksami omenjajo tudi napačno navajanje izvora izdelka. Ravno to namreč počnejo številna podjetja, ki v Evropo uvažajo izraelske kmetijske izdelke. Osnutek pisma in kontakti so tukaj. Pismo lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti.

Bookmark the permalink.