Uspešno zaključili osmo Kulturno ambasado Palestine

V četrtek, 17.10.2019, se je zaključila osma Kulturna ambasada Palestine. Dogodek je potekal med 10. in 17.10.2019 v Ljubljani in Mariboru. V letu 2019 smo Kulturno ambasado Palestine namenili palestinski mladini. Preko številnih dogodkov smo spoznavali, kako palestinska mladina razume okolje v katerem živijo, kakšni so njihovi upi in načrt za prihodnost, ter kako razmišljajo o družbeno-politični situaciji in prihodnosti v Palestini.

Kulturna ambasada Palestine se je pričela 10.10.2019 v Infopeku v Mariboru. Tam so spregovorili mladi iz Palestine in Slovenije, udeleženci mladinske izmenjave Humus in marmelada, ki je 10 dni potekala v Jarenini v okviru programa Erasmus+ in v organizaciji Zavoda Voluntariat.

Dogodek smo v Ljubljani nadaljevali v ponedeljek, 14.10.2019, z odprtjem razstave Semena palestinske prihodnosti v Galeriji Janez Boljka, Gornji trg. Razstava preko samo-portretne fotografije avtorja Bojana Breclja naslavlja življenja mladih na Zahodnem bregu. Pri razstavi je sodelovala tudi Barbara Vodopivec iz Društvo Humanitas z izvajanjem intervjujev in pripravo tekstov, ki spremljajo fotografije, razstava pa je del projekta Bringing Culture and Art to the streets of the West Bank and Gaza Strip, ki ga je Društvo Humanitas v letu 2018 izvajalo v sodelovanju s slovensko organizacijo Proja ter dvema palestinskima organizacijama Palestinian Vision in Youth Without Borders. Na otvoritiv smo si ogledali tudi performans jordanske umetnice Samar Zuhgool.

btrhdr

V torek, 15.10.2019, smo nadaljevali z okroglo mizo z naslovom Mladi in Palestina, z mednarodnima gostoma Tamam Abusalama (Gaza) in Hamza Arbasi (Zahodni breg). Dogodka se je udeležilo več kot 30 mladih in starejših iz Ljubljane in okolice, pa tudi Palestine. Zanimivi razpravi je sledila tudi izvedba samo-portretne fotografije Selffish Studio, na kateri so sodelovali mladi mednarodni in lokalni udeleženci in udeleženke.

V sredo, 16.10. smo si v Slovenski kinoteki ogledali palestinski film Omar režiserja Hanya Abu Assada, v četrtek pa v Pritličju dokumentarni film Imprisoning a generation režiserke Zelde Edmonds.

 

Kulturna ambasada Palestine je letni dogodek, katere namen je odpreti prostor za palestinsko zgodbo,
spodbuditi razmišljanje in širiti razumevanje o dogajanju v Palestini skozi palestinsko kulturo, literaturo,
glasbo, kulinariko, zgodovino in ne nazadnje, skozi palestinski glas.

Bookmark the permalink.