Več kot 10 000 državljanov od Evropske unije (EU) zahteva, da preneha z uporabo izraelskih brezpilotnih letal proti migrantom

Več kot 10.000 državljanov in državljank iz vseh delov Evrope je podpisalo peticijo, ki zahteva preklic dogovora o uporabi brezpilotnih letal (dronov) med Evropsko agencijo za pomorsko varnost (EMSA – European Maritime Safety Agency) in največjim izraelskim orožarskim podjetjem, Elbit Systems. EMSA ima prek portugalskega posredniškega podjetja CeiiA v najemu dva »ubijalska drona« tipa Hermes 900. Dogovor, katerega vrednost znaša 59 milijonov evrov, je v veljavi od novembra 2018, v prihodnjih mesecih pa se bodo pogovarjali o njegovem podaljšanju.

Podpisniki peticije od držav članic EU zahtevajo tudi prepoved uporabe izraelskih brezpilotnih letal v njihovem zračnem prostoru. Celotno besedilo peticije se nahaja na https://petition.stopthewall.org/

Peticija s podpisi je bila političnemu vrhu EU »predana« po tem, ko so nekateri člani Evropskega parlamenta že večkrat obsodili dogovor med EMSO in Elbit Systems in prosili politični vrh EU za pojasnila glede dogovora.

Aneta Jerska, koordinatorka Evropske koordinacije komitejev in zvez za Palestino (ECCP), je v svoji izjavi zapisala: »Evropski državljani od EU zahtevamo skrb za zdravje, ne vojskovanja (#HealthcareNotWarfare). Komisarka Valean pravi, da bo nadaljnja uporaba brezpilotnih letal ocenjena ‘glede na sredstva, ki so na voljo’. A EU mora razumeti, da za izraelska orožarska podjetja teh sredstev ne sme biti.  Ta zahteva je še bolj aktualna v luči skorajšnje izraelske de jure priključitve velikih delov Zahodnega brega, ki je v popolnem nasprotju z mednarodnim pravom in dolgotrajno pozicijo EU glede rešitve palestinsko-izraelskega vprašanja. Palestinsko prebivalstvo zahteva učinkovite ukrepe, vključno s prenehanjem vojaškega in varnostnega sodelovanja, ter opominja mednarodno skupnost, da ne pomaga ali sodeluje v nezakonitih situacijah, do katerih je pripeljalo ravnanje Izraela.«

Kakršnakoli obnovitev omenjenega dogovora v tem trenutku bi pomenila zeleno luč za Izrael, da nadaljuje z brezsramnim kršenjem vseh načel mednarodnega prava, vključno s pravico do samoodločbe ter nedopustnostjo nasilne zasedbe ozemlja.

Richard Falk, zaslužni profesor mednarodnega prava na univerzi Princeton ter bivši poročevalec Združenih narodov za človekove pravice na Okupiranih palestinskih ozemljih, sporoča, da »je nezaslišano, da EU od izraelskih orožarskih podjetij kupuje brezpilotna letala. Gre namreč za tehnologijo, ki jo Izrael uporablja za represijo in nasilje nad Palestinci, ki pod njihovo okupacijo živijo že več kot petdeset let. Prav tako nezaslišano in nehumano je, da EU uporablja kakršnakoli brezpilotna letala za kršenje temeljnih pravic migrantov, ki za iskanje azila v Evropi na morju tvegajo svoja življenja.«

Dogovor EMSE se sklada z vzorcem večanja uporabe izraelskih brezpilotnih letal za varnost evropskih meja. Evropska agencija Frontex je leta 2018 zagnala pilotni projekt, v sklopu katerega so testirali brezpilotna letala izraelskega podjetja Israeli Aerospace Industries tipa Heron MALE (dometa srednje višine in dolge vzdržljivosti), ki je EU stal 4,75 milijona evrov za 600 ur poskusnega letenja. Projekt se je nato končal z aktualnim razpisom za enaka letala, kar so kritizirali aktivisti, ki so opozarjali na problematičnost militarizacije evropskih meja ter na pristransko naklonjenost razpisa tujim proizvajalcem. Grčija je maja podpisala dogovor o najemu dveh IAI Heron brezpilotnih letal za tri leta, Švica pa jih je leta 2014 kupila šest, tipa Hermes.

Uporaba teh brezpilotnih letal neposredno prispeva k militarizaciji migrantskih politik in militarizaciji Sredozemlja. EU zapravlja denar davkoplačevalcev za orožje, medtem ko migranti v begunskih taboriščih na grških otokih, Sredozemlju in vzhodnih mejah Evrope nimajo dostopa niti do najosnovnejših storitev. Premik dogajanja z ladij na brezpilotna letala je sestavni del politike, ki pušča migrante umirati na morju in spodbuja nelegalno vračanje migrantov do libijske obalne straže namesto izvajanja reševalnih operacij.

Peticijo so podprli nekateri člani Evropskega parlamenta ter široka zveza 46 organizacij civilne družbe iz vse Evrope, vključno s skupinami solidarnosti s Palestino, proti militarizaciji, skupinami za pravice migrantov, sindikati in tako naprej. Za celoten seznam poglejte na https://petition.stopthewall.org/.

Bookmark the permalink.