Ali bo Slovenija obsodila izraelsko kriminalizacijo palestinskih nevladnih organizacij?

Izrael je nedavno napadel šest osrednjih palestinskih organizacij za človekove pravice in jih obtožil terorizma. Pisali smo poslancem in Ministrstvu za zunanje zadeve ter jih pozvali, naj javno obsodijo izraelske poskuse uničenja palestinske civilne družbe in izrazijo podporo šestim organizacijam, ki se že vrsto let borijo za človekove pravice. Pismo spodaj. Odgovor čakamo.

Več informacij o izraelski kriminalizaciji organizacij: https://www.rtvslo.si/svet/bliznji-vzhod/izrael-sest-palestinskih-organizacij-za-varstvo-clovekovih-pravic-oznacil-za-teroristicne/598548

https://www.rtvslo.si/svet/bliznji-vzhod/izrael-vsako-leto-aretira-in-na-vojaskih-sodiscih-preganja-od-500-do-700-palestinskih-otrok/599377

Spoštovani!

Izrael je nedavno napadel šest osrednjih palestinskih organizacij za človekove pravice in jih obtožil terorizma: pri tem so navajali izjemno nejasne ali nepomembne razloge, vključno s povsem zakonitimi dejavnosti, kot je zagotavljanje pravne pomoči. Gre še za en izraelski poskus kriminalizacije palestinske civilne družbe, preko katere poskuša zatreti pravice Palestincev in utrditi politiko kolonizacije in apartheida. Organizacije, katerih delovanje poskuša Izrael onemogočiti so: Al Hak, Addameer, Mednarodna zaščita za otroke v Palestini, Zveza odborov palestinskih žensk, Zveza odborov za kmetijsko delo in Center za raziskave in razvoj Bisan.

Ukrep je že sprožil ostre kritike v svetovni javnosti, tudi s strani Združenih narodov. Takšna kriminalizacija organizacij in aktivistov za človekove pravice bo popolnoma onemogočila njihovo delovanje in borbo za pravice palestinskega naroda.

Zanima nas, ali nameravate na izraelske poskuse kriminalizacije civilne družbe pripraviti kakšen odziv? Pozivamo vas, da od Izraela zahtevate pojasnilo glede omenjenega ukrepa, da javno obsodite njihove poskuse uničenja palestinske civilne družbe in izrazite podporo šestim organizacijam, ki se že vrsto let borijo za človekove pravice. Pozivamo vas, da naredite vse, kar je v vaši moči, da Izraelu jasno pokažete, da so takšna dejanja nesprejemljiva in s tem ohranjate vrednote in pomen človekovih pravic, kot so tudi zapisani v Ustavi Republike Slovenije.

Prosimo za odgovor glede vašega odziva.

Bookmark the permalink.