Kulturna ambasada Palestine 2014

Gledališka predstava Med dvema zidovoma

V četrtek, 20. 11. 2014, je bila v okviru Kulturne ambasade Palestine v Trubarjevi hiši literature uprizorjena gledališka predstava Med dvema zidovoma. Predstava preučuje medijsko poročanje o izraelsko-palestinski problematiki in se prek palestinske literature ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestink in Palestincev, ki jih ti dnevno doživljajo na okupiranih območjih. Raziskuje razpoke med družbeno realnostjo življenja Palestincev in medijsko reprezentacijo te realnosti na “Zahodu”. Predstava je nastala na literarni osnovi Keffiyeh Made in China palestinske avtorice Dalie Taha. Avtorji in avtorice ter izvajalke in izvajalci predstave so članice in člani Kulturno umetniškega društva Transformator, ki pri ustvarjanju predstav uporablja metode gledališča zatiranih.

Nekaj utrinkov s predstave si lahko ogledate na naši Facebook strani.

 

Otvoritev razstave Al Nakba

V sredo, 19. 11. 2014, je v okviru Kulturne ambasade Palestine v pritličju Fakultete za družbene vede potekala otvoritev razstave Al Nakba. Razstava ki je nastala v okviru organizacije Palestinian Return Centre s sedežem v Londonu in prek panojev prikaže izgon Palestincev in Palestink leta 1948. Sočasno je na ogled tudi fotografska razstava slovenskega fotografa Arne Hodaliča, ki se osredotoča na dogajanje v Gazi.

Nekaj utrinkov iz otvoritve razstave si lahko ogledate spodaj.

 

                                 

             

            

             

             

 

Program Kulturna ambasda Palestine 2014:

Ljubljana:

Sreda, 19.11. ob 12.30, pritličje Fakultete za družbene vede: otvoritev razstave Al Nakba, ki je nastala v okviru organizacije Palestinian Return Centre s sedežem v Londonu in ki prek panojev prikaže izgon Palestincev in Palestink leta 1948. Sočasno bo na ogled tudi fotografska razstava slovenskega fotografa Arne Hodaliča, ki se osredotoča na dogajanje v Gazi.

 

Četrtek, 20.11. ob 19. uri, Trubarjeva hiša literature: gledališka predstava Med dvema zidovoma. Predstava preučuje medijsko poročanje o izraelsko-palestinski problematiki in se prek palestinske literature ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestink in Palestincev, ki jih ti dnevno doživljajo na okupiranih območjih. Raziskuje razpoke med družbeno realnostjo življenja Palestincev in medijsko reprezentacijo te realnosti na “Zahodu”. Predstava je nastala na literarni osnovi Keffiyeh Made in China palestinske avtorice Dalie Taha. Avtorji in avtorice ter izvajalke in izvajalci predstave so članice in člani Kulturno umetniškega društva Transformator, ki pri ustvarjanju predstav uporablja metode gledališča zatiranih.

 

Petek, 21.11. ob 18. uri, Trubarjeva hiša literature: Palestinsko plesno glasbeni večer. Nastopa arabsko plesna skupina Rozana.

 

Torek, 25.11. ob 12.30, Fakulteta za družbene vede: Palestina med nami, okrogla miza. Sodelovali bodo David Cronin, irski novinar, Primož Šterbenc, strokovnjak za Bližnji vzhod in Barbara Vodopivec, aktivistka BDS Slovenija. Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku.

 

Torek, 25.11. ob 18. uri, Trubarjeva hiša literature: predavanje irskega novinarja Davida Cronina z naslovom Zločini Izraela, sokrivda Evrope. David Cronin , je avtor dveh knjig, in sicer« Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation«, ki obravnava povezavo med Evropsko Unijo in Izraelom in »Corporate Europe: How Big Business Sets Policies on Food, Climate and War«. Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku.

 

Sreda, 26.11 ob 20.30, Radio Študent (89,3 mHz): radijska oddaja Palestina onkraj medijev.

 

Četrtek, 27.11. ob 18. uri, Kavarna Slovenskega etnografskega muzeja: potopisno predavanje novinarja Martina Tomažina z naslovom Popotovanje v Palestino. Sočasno bodo na ogled fotografije francosko-maroške fotografinje Samire Oulaillah o življenju v Palestini.  

 

Maribor:

Petek, 21.11. ob 18. uri, Infopeka: gledališka predstava Med dvema zidovoma (za več informacij glej program v Ljubljani).

 

Sreda, 10.12. ob 18. uri, avla Filozofske fakultete na Univerzi v Mariboru: otvoritev razstave Al Nakba (za več informacij glej program v Ljubljani). Razstava bo na ogled do 20.12.2014.

 

Četrtek, 11.12. ob 18. uri, Pekarna Magdalenske mreže (Ob železnici 16): potopisno predavanje novinarja Martina Tomažina z naslovom Popotovanje v Palestino. Dogodek poteka v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže.

 

 

Kulturno ambasado Palestine organizira Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Transformator, študentsko sociološkim društvom SociKlub, Arabsko kulturnim društvom Rozana, Zofijinimi ljubimci, Radiom Študent, Zavodom Abraham in Pekarno Magdalenske mreže.

 

 

Več informacij:

Gibanje BDS Slovenija, info@bds.si

Kulturno umetniško društvo Transformator, transformator.toslo@gmail.com

Arabsko kulturno društvo Rozana, info@rozana.si

Zofijini ljubimci, zofijini@gmail.com

Študentsko sociološko društvo Socioklub, ssd.socioklub@gmail.com

Zavod Abraham, info@abraham.si

 

Bookmark the permalink.