Pismo palestinskega kmetovalca

Sem palestinski kmet, imam kmetijo v vasi Qira, ki se nahaja 50 km severno od mesta Ramallah. Že od otroštva sem z mamo obdeloval zemljo, saj sva živela izključno od nje. Številna drevesa, ki danes stojijo na kmetiji, sta posadila moja mama in oče, druga pa sem posadil s svojimi otroki, ko smo vikende obdelovali na zemlji in uživali v njenih sadovih.

Na moji kmetiji rastejo mandlji, fige in oljke; nekatere so stari tudi do 700 let. Od teh uživamo sveže in suhe fige, mandlje in olivno olje. V pretekli sezoni smo na naši kmetiji pridelali tri tone oljčnega olja. V letih izraelske okupacije je moja kmetija postala obkrožena z nezakonitimi izraelskimi naselbinami, večinoma zgrajenimi na zemljiščih v zasebni lasti Palestincev, ki se pogosto prenašajo skozi generacije kmetov.

S sovaščani trpimo zaradi prisotnosti izraelskih naselbin in agresivnih naseljencev, ki so v preteklih letih večkrat napadli našo vas, zadnjič februarja letos. Naseljenci so napadali domove kmetov na obrobju vasi, razbijali okna na hišah, poškodovali avtomobilske gume in pisali rasistične slogane, ki so pozivali k izgonu Palestincev z območij “Judeje in Samarije, ki pripadajo Judom”, kot sami trdijo.

Enako velja za vse kmete v vaseh, ki mejijo na mojo vas, kot sta Kifl Haris in Marda, katerih zemljišča so bila ukradena, da bi zgradili izraelske naselbine. Kmetom je onemogočen vstop na svoja zemljišča, ki mejijo na naselbine. Trpimo tudi zaradi kraje naših kmetijskih pridelkov s strani naseljencev, zlasti med trgatvijo oljk.

Trpimo zaradi pomanjkanja vode, ki jo potrebujemo za namakanje naših kmetijskih pridelkov, in tega pomanjkanja vode ne povzročata suša ali pomanjkanje vode, temveč nepravična porazdelitev vode s strani izraelskih oblasti. Voda je prebivalcem v sosednjih naselbinah na voljo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, do naših domov in kmetij pa pride enkrat tedensko. Poleg tega, da nam Izraelci kradejo podtalnico, nam jo prodajajo po zelo visokih cenah, kar finančno bremeni palestinske kmete, tako da ne moremo konkurirati izraelskim proizvodom v naselbinah. Čeprav so bila nelegalne naselbine zgrajene na naših zaplenjenih zemljiščih, nam je dostop do njih onemogočen, razen za delavce s posebnim delovnim dovoljenjem.

Izrael na istem geografskem območju uporablja dva različna pravna sistema, ki daje prednost prebivalcem izraelskih naselbin pred Palestinci, ki živijo le nekaj sto metrov stran. Zaradi nenehnega širjenja naselbin se bojim, da ne bom več mogel vstopiti na svojo kmetijo in jo obdelovati kot nekoč. Na koncu bi lahko bila priključena izraelski naselbini v pripravah na prenos lastništva na izraelske naseljence.

Po drugi strani pa se soočamo s težavami pri izvozu naših kmetijskih proizvodov, kot je oljčno olje, izven Palestine, saj izraelska stran, ki nadzoruje meje in prehode, močno omejuje izvoz palestinskih kmetijskih proizvodov v zunanji svet, kot je Evropa. Po drugi strani pa imajo izraelski kmetje, ki pridelujejo iz naših ukradenih zemljišč, odlične možnosti za izvoz svojih izdelkov in najdejo prost in privlačen trg v Evropi, ki jih spodbuja, da še naprej kradejo zemljo in širijo naselbine.

Upamo, da bo Evropa prenehala uvažati izdelke iz izraelskih nezakonitih naselbin in sprejela zakone, ki prepovedujejo uvoz teh izdelkov, kar bi imela za nas veliko finančno in moralno razsežnost ter lahko delno prispeva k doseganju pravičnosti, ki nam je bila vedno zanikana.

Fareed Taamallah, kmetovalec, novinar in politični aktivist, ki živi v mestu Ramallah v Palestini

ZA PREPOVED UVOZA IZDELKOV IZ NEZAKONITIH NASELBIN PODPIŠI EVROPSKO DRŽAVLJANSKO POBUDO NA SPLETNI STRANI STOP TRADE WITH SETTLEMNETS!

Izraelski vojaki napadajo palestinske kmete.
Izraelski naseljenci uničujejo palestinske pridelke.
Bookmark the permalink.