Zakaj podpreti BDS

Pridružite se gibanju BDS in prispevajte k spremembi!

Zakaj naj se pridružim bojkotu Izraela?

Vlade držav po svetu niso odrekle svoje podpore zločinom Izraela, niti niso nanj izvršile pritiska, da bi začel upoštevati mednarodno pravo in človekove pravice.

Gibanje Bojkot, dezinvesticije in sankcije (BDS) pod palestinskim vodstvom zaradi organizacije množičnih in ciljno usmerjenih potrošniških bojkotov in kampanj proti podjetjem in institucijam, ki Izraelu omogočajo zločinska dejanja, predstavlja močno in strateško orodje za izolacijo Izraela.

Na naši časovnici si lahko ogledate dosežke, povezane z gibanjem BDS do danes. Bojkot in sankcije so prispevale k odpravi apartheida v Južnoafriški republiki.

 

Kaj naj bojkotiram?

Izraelska podjetja in mednarodne družbe, ki so udeleženi pri izraelskem kršenju človekovih pravic, prodajajo na tisoče potrošniških proizvodov. Potrošniški bojkot je najučinkovitejši, ko je usmerjen, strateški, zasnovan na točnih podatkih in ima možnost, da pridobi širšo podporo.

Najvplivnejše oblike potrošniškega bojkota so tiste, ki so del širših kampanj. Te imajo lahko namreč oprijemljive učinke, na primer izvajanje pritiska na trgovce, da prekinejo s prodajo določenih proizvodov, ali prepričevanje podjetij, da prenehajo s sodelovanjem pri izraelskem kršenju mednarodnega prava.

Tarče bojkota se lahko od države do države razlikujejo, zato kontaktirajte organizacijo, povezano z gibanjem BDS v vaši okolici, in se pozanimajte o prioritetah gibanja za bojkot v vaši državi.

Trenutno se najaktivneje zavzemamo za bojkot naslednjih izraelskih proizvodov:

Sveže sadje in zelenjava

Sadje in zelenjava spadata med najpomembnejše izraelske izvozne proizvode. Sadje in zelenjava sta pogosto pridelana na ukradeni palestinski zemlji in z ukradeno palestinsko vodo. Na oznaki lahko preverimo, ali je izdelek označen kot izraelski. Treba se je izogibati znamkam, kot so Jaffa, Mehadrin, EDOM in Hadiklaim.

SodaStream

SodaStream je ena od najvidnejših izraelskih znamk in prodaja avtomate za domačo pripravo gaziranih pijač ter opravičuje izraelsko kolonialno politiko kot »okolju prijazno«. Podjetje deluje v nezakoniti izraelski naselbini na zasedenem palestinskem ozemlju, s čimer krši mednarodno pravo.

SodaStream načrtuje odprtje podružnice v Izraelu blizu Rahata, načrtovanega mesta v puščavi Nakab (Negev), kjer poteka nasilno izseljevanje palestinskih beduinov proti njihovi volji.

Podjetje Sodastream, ki ima korist od tega načrta, je sokrivo za omenjeno kršenje človekovih pravic.

Številni trgovci so prenehali s prodajo proizvodov podjetja SodaStream kot rezultat pritiska, ki ga izvaja gibanje BDS.

Ahava

Ahava je kozmetično podjetje, ki deluje v nezakoniti izraelski naselbini. Zaradi pritiska BDS jo bojkotirajo številne velike trgovske verige. Nič ni lepega na izraelskem apartheidu in okupaciji!

Teva

Farmacevtsko podjetje Teva je najbolj dobičkonosno izraelsko podjetje, ki izraelski vladi prinese veliko davčnih prihodkov. Podjetje ima prav tako korist od izraelske politike, zaradi katere je palestinski trg odvisen od izraelskih zdravil.

Farmacevti v Združenem kraljestvu in drugod so začeli bojkotirati Tevo. Kadar je to mogoče, prosite svojega zdravnika za drugo znamko zdravila.

Tarče kampanj potrošniških bojkotov proti mednarodnim podjetjem, ki so globoko vpletena v izraelska kazniva dejanja, so:

Hewlett Packard (HP)

HP upravlja številne informacijske sisteme za izraelsko vlado in vojsko, med drugim tudi sistem identifikacije, ki ga ima izraelska vojska nameščenega na vojaških kontrolnih točkah. Uporablja ga tudi izraelska mornarica, ki nadzoruje blokado Gaze. Zato sta Prezbiterijanska cerkev v ZDA in kvekerska nevladna organizacija Friends Fiduciary Corporation (FFC) prenehali vlagati v podjetje HP. Bojkotirajte izdelke HP!

Caterpillar

Caterpillarjeve buldožerje redno uporabljajo pri rušenju palestinskih domov in kmetij ter v izraelskih napadih na Gazo. Prav tako je Izrael uporabil buldožer CAT pri uboju ameriške aktivistke Rachel Corrie na mejnem prehodu Rafa leta 2003. Prezbiterijanska cerkev v ZDA, kvekerska nevladna organizacija Friends Fiduciary Corporation (FFC) in angleška cerkev so vse prenehale vlagati v podjetje Caterpillar. Ne kupujte Caterpillarjevih oblačil in obutve.

Eden Springs

Univerze in javni organi po vsej Evropi so prenehali prodajati ustekleničeno vodo Eden Springs, po tem ko so aktivisti izpostavili dejstvo, da ima podjetje tovarno v nezakoniti izraelski naselbini.

 

Kako naj izberem, kaj bojkotirati in proti čemu se boriti?

Tukaj imate nekaj idej, kako učinkovito izbrati tarčo za bojkot:

Preprosta razlaga: Kampanje za bojkot moramo usmeriti na tista podjetja in izdelke, ki so najbolj jasno in neposredno povezana z izraelskim kršenjem človekovih pravic, saj jih tako lahko najlažje razložimo širokemu krogu ljudi.

Širok krog: Idealna tarča kampanje je tista, ki poveže boje za različne cilje. Na primer kampanja za ustavitev sklepanja pogodb z izraelskim podjetjem za vodo Mekorot se lahko poveže s širokim krogom naravovarstvenih kampanj in kampanj proti privatizaciji.

Možnost uspeha: Kampanja BDS naj bi imela resnične možnosti za uspeh in naj bi presegala zgolj ozaveščanje, saj naj bi tudi poskušala prepričati mednarodna podjetja in institucije, da prenehajo podpirati izraelska podjetja. Obenem to lahko pomeni tudi ustvarjanje pritiska na tarče kampanje, naj prenehajo prispevati k izraelskim kršitvam mednarodnega prava.

Intel, ameriški proizvajalec čipov, vlaga milijarde v izraelsko gospodarstvo, zaradi česar je globoko vpleten v financiranje izraelske nekaznovanosti. Kljub temu pa Intel trenutno ni tarča svetovne kampanje BDS, predvsem zaradi skoraj monopolnega statusa podjetja v njegovem sektorju, zaradi česar je potrošniški bojkot podjetja v tem trenutku težko  izvedljiv.

 

Kaj še lahko storim poleg bojkotiranja izraelskih proizvodov?

Dobro organizirani potrošniški bojkoti so se izkazali za zelo vplivne. Kljub temu pa se gibanje BDS zavzema tudi za izvajanje pritiska na institucije, sindikate in podjetja s ciljem, da bi se ti pridružili bojkotu in izolaciji Izraela tako na akademskem, kulturnem, gospodarskem ter tudi na vojaškem področju.

Kampanja BDS zagovarja prenehanje vlaganj v Izrael, izraelske banke in korporacije ter tudi mednarodna podjetja, ki sodelujejo v izraelskih zločinih. Poleg tega izvaja pritisk na javne organe, naj ne dodeljujejo pogodb podjetjem, ki sodelujejo pri izraelskih kršitvah človekovih pravic.

Kampanja BDS si prizadeva izvajati pritisk tudi na vladne in mednarodne organizacije, da bi uvedle sankcije in vojaški embargo na Izrael.

Kampanja BDS je že prepričala večja podjetja in investicijske sklade, naj ne sodelujejo in vlagajo v podjetja, kot so Veolia, G4S, Alstom, Africa-Israel in Elbit Systems, saj ta sodelujejo v izraelskih zločinih. Podjetji Veolia in G4S sta se odzvali na pritisk kampanje in dejali, da bosta zaključili z nekaterimi vidiki svoje podpore Izraelu.

Glasbeniki, kot so Coldplay, Snoop Dogg in Elvis Costello, so upoštevali palestinski poziv za kulturni bojkot Izraela in zavrnili nastope v Izraelu. Zvezde, vključno z Rogerjem Watersom (Pink Floyd), Dannyem Gloverjem in Miriam Margolyes, so se pridružile bojkotu Izraela.

 

Ali se črtne kode na izraelskih proizvodih začnejo z 729?

Črtne kode, ki se pričnejo z 729, navadno označujejo izraelske izdelke. Vendar pa to ni zmeraj zanesljivo. Najboljši način, da izvemo, ali je bil proizvod narejen v Izraelu, je, da  poiščemo oznako »Product of Israel«, ali vprašamo prodajalca, ali lahko zagotovi, da izdelek ne prihaja iz Izraela.

Natančna raziskava verodostojnih virov, ki dokazujejo izraelske neposredne kršitve mednarodnega prava, je resnično pomemben del kampanje BDS.

 

Ali gibanje BDS poziva k bojkotu vseh izraelskih proizvodov ali samo proizvodov in podjetij iz nezakonitih izraelskih naselbin?

Tako kot pri bojkotu Južnoafriške republike v času apartheida gibanje BDS poziva k bojkotu vseh izraelskih proizvodov. Pozivamo na primer k bojkotu vsega izraelskega sadja in zelenjave, ne glede na to, ali je bilo pridelano v Izraelu ali v nezakoniti izraelski naselbini.

Vendar pa so nekatere izmed naših največjih kampanj usmerjene proti podjetjem, ki delujejo v nezakonitih izraelskih naselbinah na zasedenem palestinskem ozemlju. Razlog je v tem, da s kampanjami, usmerjenimi proti podjetjem, ki očitneje sodelujejo v izraelskih kršitvah mednarodnega prava, lažje pridobimo širšo podporo in ustvarimo pritisk na podjetja in politike, da ukrepajo. Prav tako v vsaki situaciji upoštevamo prioritete naših partnerjev.

To je v skladu s postopno strategijo gibanja BDS, ki gradi na vsakokratnih dosežkih, ko uspemo prisiliti podjetje ali vlado, da na nek način umakne svojo podporo Izraelu. Z rastjo gibanja rastejo tudi naše ambicije in zmožnosti doseči rezultate v večjem obsegu. Svoje cilje skladno z rastjo gibanja BDS redno na novo ovrednotimo.

 

 

Bookmark the permalink.