Poslanci in poslanke, opravite svoje delo in ustavite genocid v Gazi

Spoštovane poslanke in poslanci Odbora za zunanjo politiko, spoštovane poslanke in poslanci Državnega zbora!

Danes minevata dva meseca, odkar je Izrael pričel z bombardiranjem in uničevanjem Gaze ter zaostril pobijanje, zapiranje brez obtožnic in razseljevanje palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu in znotraj države Izrael. Število žrtev je iz ure v uro večje – potrjeno ubitih v bombardiranjih je bilo do včeraj preko 16.500 ljudi, od tega več kot 7000 otrok. Uničenje večine bolnišnic v Gazi pomeni, da se umiranje civilnega prebivalstva, ki bi se ga lahko preprečilo, nadaljuje, tudi ko ljudi neposredno ne ubijajo bombe. Načrtno stradanje in odrekanje vode ljudem, kar izvaja Izrael, je mednarodno hudodelstvo.  

Ker na številne pozive, proteste in peticije prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije glede situacije v Palestini in Izraelu ni odzivov, danes zahtevamo: 

  • da odbor za zunanjo politiko pridobi pojasnilo, zakaj Republika Slovenija sodeluje v tožbi pred Meddržavnim sodiščem na podlagi Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida zoper Rusko federacijo, saj prepoznava, da je to njena konvencijska dolžnost, ni pa še izrazila namere, da bo tako tožbo vložila ali se ji pridružila v primeru situacije v Palestini in Izraelu navkljub opozorilom mednarodnopravnih strokovnjakov, da smo priča izvrševanju genocida;    
  • da odbor za zunanjo politiko pripravi nabor ukrepov po vzoru ukrepov v primeru ruske agresije na Ukrajino, do katerih se mora opredeliti oziroma jih sprejeti Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve; 
  • da se odbor za zunanjo politiko opredeli do pobude koalicijske stranke Levica, da se uvedejo vojaški embargo in sankcije proti Izraelu ter da se prekine vse oblike sodelovanja z nezakonitimi izraelskimi naselbinami na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu;
  • da se odbor za zunanjo politiko opredeli do pobude evropskih poslank in poslancev, tudi iz Slovenije, da EU ustavi uresničevanje Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom zaradi kršitve 2. člena sporazuma.

Združeni narodi in mednarodni pravniki opozarjajo, da smo priča genocidu in etničnemu čiščenju palestinskega prebivalstva. Edini politični dokument, ki ga je sprejela Republika Slovenija o dogajanju v Palestini in Izraelu, je deklaracija, ki je bila potrjena v državnem zboru 28. novembra. To je absolutno pod minimumom tega, kar bi Republika Slovenija kot bodoča nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov morala narediti.

Deklaracija je dokument, ki je nastal oktobra in ne odraža razsežnosti sedanje situacije v Palestini in Izraelu. V njej ni zaslediti nobenega konkretnega ukrepa ali načrta Republike Slovenije za ustavitev nasilja nad palestinskim prebivalstvom v Gazi, na Zahodnem bregu, v Vzhodnem Jeruzalemu ali znotraj države Izrael. Beremo lahko zgolj medla opozorila o nevarnosti destabilizacije razmer v regiji, obžalovanje zaradi nevzdržnih humanitarnih razmer v Gazi in obsodbe napadov na civilno prebivalstvo. Poslanci in poslanke ste se izognili celo temu, da bi zahtevali od Izraela, da prevzame svoj del odgovornosti za trenutne razmere, še posebej ker izraelska država omejuje dostavo humanitarne pomoči iz Egipta v Gazo, uničuje tamkajšnje bolnišnice in izvaja de facto in de iure nadzor nad celotnim, tudi okupiranim, ozemljem med Sredozemskim morjem in reko Jordan.

Res je, da tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon zgolj obžalujeta število žrtev in opozarjata, da je pobijanje civilnega prebivalstva nesprejemljivo. Nobeden od njiju od Izraela ne zahteva prevzema odgovornosti za dosedanje kršitve mednarodnega prava. Slovenska vlada ni, četudi bi lahko, sprejela ukrepe, da se prepreči nekaznovanost za najhujše kršitve mednarodnega prava, četudi je sam predsednik vlade že pred časom ugotovil, da pozivi Izraelu, naj spoštuje mednarodno-pravne obveznosti, niso dosegli nič.

Vendar je dejstvo tudi, da je Republika Slovenija parlamentarna demokracija in da sta največja moč in odgovornost v rokah parlamenta, izvoljenih poslank in poslancev. Kot volivke in volivci ne moremo sprejeti, da glede na razsežnosti izraelskih agresije in uničenja tako človeških življenj kot za preživetje nujne infrastrukture, ob dokumentiranih pozivih najvišjih izraelskih politikov k izbrisu, čiščenju in “stanšanju števila” palestinskega prebivalstva ni videti, da bi Republika Slovenija pripravljala kakršnekoli dodatne politične ukrepe. 

Zato danes tu poslanke in poslance opominjamo:

·         kot izvoljeni predstavniki in predstavnice nosite odgovornost tudi za zunanjo politiko, katere obveznost, vrednota in interes je zagotavljanje spoštovanja mednarodnega prava;  

·         kot izvoljeni predstavniki in predstavnice ste zavezani k spoštovanju konvencij, katerih podpisnica je Republika Slovenija, vključno s Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki zahteva od podpisnic delovanje, da se prepreči zločin genocida in kaznuje vse, ki so ga izvrševali ali pri njegovem izvrševanju sodelovali.  

Sedanji slovenski politični vrh ne bo mogel pobegniti pred dejstvom, da tudi v mednarodnem kazenskem pravu velja, da je opustitev dolžnega ravnanja lahko oblika izvršitve najhujših mednarodnih hudodelstev – mednarodna hudodelstva, vključno z genocidom in etničnim čiščenjem je potrebno preprečiti. Republika Slovenija ni zaenkrat storila še nič omembe vrednega, da bi te svoje dolžnosti izpolnila. To je nujno spremeniti.

Bookmark the permalink.