Zakaj Tanja Fajon ne kliče niti k prekinitvi ognja?

Po enem mesecu nezamisljivega in neopisljivega izraelskega masakra nad civilnim prebivalstvom v Gazi, in medtem, ko Izrael svojih genocidnih načrtov v Gazi kot tudi načrtov etničnega čiščenja palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu in V Jeruzalemu pred svetom niti ne skriva – ne v dokumentih ne v govorici – ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon na Odboru za zunanjo politiko pozornost nameni predvsem Hamasu in njegovi nevarnosti za obstoj države Izrael – kot smo lahko razbrali iz medijev. Pri tem obsoja, da Hamas bolnice uporablja za živi ščit – kar je tudi stališče, ki ga je ministrica zavzela na ravni EU – pri čemer za to ne ministrica ne drugi evropski ministri ne podajo enega dokaza, niti se niso odzvali na pozive Hamasa k neodvisni preiskavi. Sprašujemo se, kaj bi na to rekli mednarodni pravniki. Ministrica Tanja Fajon se na Odboru za zunanjo politiko  z eno besedo ni dotaknila izraelskih genocidnih načrtov, genocidne retorike in izraelskega kolektivnega kaznovanja palestinskega prebivalstva. In po 12.000 žrtvah, od tega več kot 4000 otrok, ne zmore niti pozvati k prekinitvi ognja, temveč zgolj k humanitarnemu premirju, kar je lahko razumeti zgolj kot norčevanje iz najhujših človeških tragedij, ki smo jim priča. Kot je bilo poročano je edini, ki je na Odboru za zunanjo politiko pozval k prekinitvi ognja, poslanec Levice, Matej Tašner Vatovec. Edini.

Tanja Fajon se na pozive civilne družbe ne odziva – jasno je pokazala, da jo za te pozive briga  – zato še toliko bolj upamo, da bodo mediji opravili svoje delo in ministrico pozvali, naj se javno opredeli do vprašanj, na katere nam noče dati odgovora:

  • Zakaj po vseh smrtih in trpljenju palestinskega prebivalstva v Gazi, še vedno vztraja na humanitarnem premirju in ne prekinitvi ognja?
  • Zakaj po vseh izraelskih kršitvah mednarodnega prava v Gazi ter jasnih izraelskih genocidnih načrtih, ministrica javno o tem ne spregovori in tega ne obsodi, posledično pa tudi ne ukrepa proti Izraelu?
  • Kje je dokaz za trditve, da Hamas uporablja bolnice za živi ščit in zakaj se na ravni EU niso odzvali na pozive Hamasa k neodvisni preiskavi, preden so zavzeli takšno stališče?
  • In  zakaj je še nedolgo nazaj, kot poslanka Evropskega parlamenta, jasno in glasno zahtevala embargo proti Izraelu ter celo pozvala kot bojkotu (začetek govora Tanje Fajon na videu ob 0:50) danes pa razen izjav obžalovanja o civilnih žrtvah z eno besedo ne obsodi Izraela, kaj šele, da bi se zavzela, tako kot njene evropske kolegice v Belgiji ali Španiji, za konkretne ukrepe proti Izraelu?

Če Tanja Fajon, pa tudi Robert Golob še ne vesta, je za njune besede obžalovanj vsem tem mrtvim otrokom in njihovim družinam malo mar.

Bookmark the permalink.