POZIV VLADI RS: SPREJMITE UKREPE PROTI IZRAELU

Danes je 48 organizacij, med njimi tudi sindikati, kulturne in akademske institucije, pozvalo Vlado RS, naj sprejme konkretne ukrepe proti Izraelu zaradi kolektivnega kaznovanja Palestincev in Palestink v Gazi. Ti ukrepi vključujejo vojaški embargo, sankcije, prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom in prekinitev diplomatskih odnosov.

Minilo je več kot mesec dni od začetka izraelskega napada na Gazo: nenehno bombardiranje domov, šol, bolnic, reševalnih konvojev, skupaj s pomanjkanjem vode, hrane, goriva, povzroča trpljenje in smrti neizmernih razsežnosti. Kljub temu slovenska in širša evropska politika do Izraela ostaja nespremenjena.

Minilo je tudi mesec dni odkar je 42 nevladnih organizacij prvič pozvalo Vlado RS, naj preneha z neomajno podporo izraelski okupacijski politiki in sprejme proti Izraelu konkretne ukrepe. Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se na pozive civilne družbe ne odzivata. Čeprav so politični predstavniki v tem času začeli poudarjati pomen mednarodnega prava in pozivati k humanitarnemu premirju, je to premalo. Od Slovenije kot bodoče nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov ter podpisnice ženevskih konvencij in Konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida pričakujemo več. In Slovenija mora narediti več. 

Izredno zaskrbljujoče je, da politični predstavniki Slovenije ob hudodelstvih v Gazi in zaostrovanju razmer na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu in znotraj Izraela ostajajo zgolj na ravni besed. »Belgija je zahtevala sankcije proti Izraelu in prekinitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom in ne vidimo nobenega razloga, zakaj Slovenija ne bi temu sledila – ter te ukrepe tudi uvedla,« poudarjajo v Gibanju za pravice Palestincev in dodajajo: »Zgolj besede ne prinašajo učinkov, to ugotavlja sam predsednik vlade. Nujno je, da Vlada RS čimprej sprejme konkretne politike, da se zaustavi izvrševanje mednarodnih hudodelstev in da prekine s podporo le-tem. Kot članica EU se lahko za take ukrepe zavzame tudi na ravni EU.«

Razčlovečenje, dehumanizacija Palestink ter Palestincev in odrekanje teže njihovim besedam, opozorilom ter življenjem, nasprotujejo vsem demokratičnim in antifašističnim vrednotam, na katerih se je gradilo svet po hudodelstvih druge svetovne vojne. Nepremišljena politična podpora in širjenje trditev, ki se izkažejo za propagando in laži, prispeva k ustvarjanju okolja, v katerem smo vse bolj soočeni z resničnostjo naklepnega uničevanja palestinskega naroda; narodnostne, etnične in verske skupine ljudi – to ni in nikoli ne more biti upravičljivo. 

Poziv se nahaja tukaj.

Bookmark the permalink.