POZIV CIVILNE DRUŽBE VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE

Izrael svojih genocidnih načrtov v Gazi ne skriva. Uničenje ali izselitev je politika, ki jo javno zagovarjajo številni najvišji izraelski politiki. Vedno huje je tudi na Zahodnem bregu, kjer palestinski prebivalci nenehno doživljajo napade, arbitrarne aretacije, poboje in rušenje domov.

Priča smo najhujšemu zločinu proti človeštvu. Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo vojna v Gazi trajala še mesece. A dejstvo je, da bo še nekaj mesecev trajajoče silovito napadanje Gaze, skupaj s pomanjkanjem hrane, vode, zdravil in zdravstvenih ustanov, povzročilo nepredstavljivo naraščanje števila žrtev, med katerimi bo veliko otrok.

Smo v izredno pomembnem zgodovinskem trenutku. Odloča se o prihodnosti več kot pet milijonov ljudi: dveh milijonov Palestincev in Palestink v Gazi ter treh milijonov na Zahodnem bregu. Od nadaljnjih ukrepov so odvisna njihova življenja in kredibilnost mednarodne skupnosti: Združenih narodov in političnih voditeljev, ki bi se morali z vsemi mogočimi ukrepi postaviti po robu najhujšemu zločinu proti človeštvu.

V svetu je močno omajan tudi ugled Evropske unije in njenih držav članic, ki so proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino sprejele številne gospodarske in politične ukrepe, z Izraelom pa kljub stalnim opozorilom, da izvaja genocid, še naprej gospodarsko, politično in vojaško sodelujejo. Politika EU je dvolična, nekoherentna in nekredibilna ter ruši sistem mednarodnega prava, na katerega se – če se proti Izraelu zaradi kršitev mednarodnega prava ne bo ukrepalo – ne bo več mogoče sklicevati. Genocid in etnično čiščenje Palestine je treba ustaviti, to pa je mogoče zgolj z ukrepanjem proti Izraelu.

Republika Slovenija je suverena država, ki je 1. januarja 2024 začela mandat nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov. To jo postavlja na svetovni politični zemljevid v izredno pomembnem zgodovinskem trenutku. Ob začetku mandata je predsednik vlade Robert Golob dejal, da naša država ne bo le tiha opazovalka, temveč bo dejavna udeleženka. Čas je, da politični predstavniki Slovenije to zavezo izpolnijo.

Palestinsko prebivalstvo že 75 let živi pod izraelsko okupacijo in blokado, v apartheidu, zato so po trajni prekinitvi napadov nujni nadaljnji ukrepi, s katerimi se bo prekinil status quo in ustavile nadaljnje kršitve mednarodnega prava. Pogajanja med Palestino in Izraelom je treba obnoviti, temeljiti pa morajo na spoštovanju palestinske pravice do samoodločbe, ozemeljske celovitosti in enakopravnosti palestinskega prebivalstva.

Z namenom, da se trajno končajo izraelski napadi na Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem in da se zagotovita spoštovanje in uresničevanje mednarodnega prava ter človekovih pravic, pozivamo vlado Republike Slovenije, da:

1. se pridruži tožbi Republike Južne Afrike, ki jo je ta 29. decembra 2023 na Meddržavno sodišče v Haagu proti Izraelu vložila na podlagi Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida;

2. uvede vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom ter predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU, skupaj s prekinitvijo Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom;

Ta vprašanja so naslovili tudi poslanci v Evropskem parlamentu, med njimi tudi slovenski poslanec Matjaž Nemec.

3. prekine diplomatske stike z Izraelom in iz njega odpokliče slovenske predstavnike.

Gibanje za pravice Palestincev

Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja

Mirovni inštitut

Slovenska filantropija

Glas ljudstva

SLOGA

Inštitut 8. marec

Društvo Humanitas

Društvo Fantastika

Sindikat Glosa

Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor

PLAC – Participativna Ljubljanska Avtonomna Cona

ZaŽivali, društvo za uveljavitev njihovih pravic

Društvo Organizacija za participatorno družbo

Društvo za razvoj humanistike

Infokolpa

Kulturno društvo Gmajna

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije

Svobodni sindikat Slovenije

Sindikat Mladi plus

Društvo za izobraževanje in povezovanje otrok – Društvo Mozaik

Zavod Voluntariat

Umanotera

Zavod Bob

Focus, društvo za sonaraven razvoj

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

Revija Borec

Študentsko društvo Iskra

Mladi za podnebno pravičnost 

IŠSP – Inštitut za študije stanovanj in prostora 

Zadruga Zadrugator 

Slovensko mladinsko gledališče

Študentsko sociološko društvo Sociopatija

Zavod Proja

Sindikat ZASUK

Zavod Melara

Društvo OVCA

Center za družbeno raziskovanje (CEDRA)

Kulturni center Danilo Kiš

Ambasada Rog

Društvo Škuc

Ljubljana, 16.1.2024

Bookmark the permalink.