Skupnosti LGBTQIA pozvale k bojkotu Evrovizije v Izraelu

Več kot 60 lezbičnih, gejevskih, biseksualnih, transspolnih in kvirovskih organizacij iz 20 držav, je v javnem pismu pozvalo svetovno skupnost LGBTQIA k bojkotu Evrovizije, ki bo letos potekala v Izraelu. Med podpisniki so organizacije iz številnih evropskih držav ter ZDA, v Sloveniji so se pozivu pridružili društvo Legebitra, društvo Škuc in zavod TransAkcija.

Podpisniki so obsodili potezo izraelske države, da Pesem Evrovizije, ki velja za pomemben dogodek med skupnostmi LGBTQIA, uporabi za »preusmerjanje pozornosti od vojnih zločinov nad palestinskim prebivalstvom« in »za cinično uporabo gejevskih pravic za zakrivanje in normalizacijo izraelske politike okupacije, kolonializma in apartheida.«

V pozivu, ki je nastal na pobudo palestinskih kvirovskih  skupin, se podpisniki spominjajo upora gejev, lezbijk in transspolnih oseb leta 1969 pred lokalom Stonewall Inn v ZDA (Stonewallski upor) proti policijskim racijam in nasilju. Pri tem opozarjajo na podobnosti z nedavnim protestom Veliki pohod vrnitve v Gazi, na desetletja izraelske represije in zanikanja osnovnih pravic palestinskega prebivalstva.

Od marca 2018 je izraelska vojska ustrelila in ubila več kot 200 neoboroženih Palestincev in Palestink, ki so sodelovali na protestih v Gazi, ranila je 18 000 ljudi, mnogi med njimi so težko poškodovani. Organizacija Amnesty International je poteze izraelske vojske opisala kot »namerni poizkusi« ciljanja in poboja.

Na najbolj krvavi dan palestinskih protestov v Gazi, ko je Izrael pobil 62 neoboroženih ljudi, je izraelska država pripravila slavnostni koncert za izraelsko zmagovalko Evrovizije 2018, Netto Barzilai. Izraelski predsednik vlade Netanyahu je pevko Barzilai označil za »najboljšo ambasadorko Izraela«.

Organizacije LGBTQIA so sočasno pozvale tudi k bojkotu Parade ponosa, ki jo podpira izraelska vlada in ki bo sočasno z Evrozivijo potekala v Tel Avivu. Organizacije opozarjajo, da vlada Evrovizijo in Parado ponosa uporablja za svoje politične cilje, to je za zakrivanje vojnih zločinov nad palestinskim prebivalstvom.

Izjava skupin LGBTQIA sledi znatni podpori palestinskemu pozivu k bojkotu Evrovizije 2019 s strani umetnikov, nekdanjih evrovizijskih zmagovalcev/zmagovalk, tekmovalcev/tekmovalk, politikov in sindikatov. Več kot 35 000 ljudi je podpisalo peticijo, ki poziva k bojkotu Evrovizije v Izraelu, glasbena skupina iz Velike Britanije The Tuts pa je zavrnila povabilo k sodelovanju na britanski Evroviziji.

Haneen Maikey, direktor organizacije alQaws za spolno raznolikost v palestinski družbi, opozarja:

»Kot palestinske queer osebe  smo ganjene nad vse večjo podporo in solidarnostjo med skupnostjo LGBTQIA, ki se zoperstavlja izraelski zlorabi pravic lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in queer oseb za svoje politične cilje.

Skupnosti LGBTQIA zavračajo poskuse izraelskega represivnega režima, da jih uporabijo kot progresivno dimno zaveso, s katero zakrivajo nasilno zatiranje palestinskega prebivalstva. Pravijo: Naše pravice so nedeljive od pravic vseh zatiranih skupnosti.

Podpora bojkotu Evrovizije 2019 in Parade ponosa v Izraelu izpostavlja poizkuse izraelske vlade, da uporabi pravice LGBTQIA-oseb kot orodje promocije, s katero zakriva zločine nad palestinskim prebivalstvom. Podpora bojkotu je udarec sramotni izraelski strategiji zlorabe pravic lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in queer oseb za ohranjanje režima kolonizacije, okupacije in apartheida nad palestinskim prebivalstvom.«

Celoten poziv z vsemi podpisniki se nahaja na spletni strani: http://www.pinkwatchingisrael.com/portfolio/boycott-eurovision-in-israel-and-tel-aviv-pride/.

LGBTQIA organizacije so še vedno vabljene k oddaji svoje podpore. Več na: https://bdsmovement.net/news/no-eurovision-pinkwashing-more-60-lgbtq-groups-call-boycott-song-contest-israel.

Bookmark the permalink.