Teden izraelskega apartheida 2015

Teden izraelskega apartheida 2015

 

SocioKlub v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev BDS Slovenija vabi na dogodke v okviru TEDNA IZRAELSKEGA APARTHEIDA, ki bo potekal v Ljubljani med 28. februarjem in 4. marcem 2015.

Gre za projekt v okviru katerega se vsako leto odvija sklop dogodkov v mestih in univerzah po vsem svetu. Namenjen je ozaveščanju javnosti o sistemu apartheida, ki ga Izrael izvaja na Zasedenih palestinskih ozemljih, ter iskanju učinkovitih sredstev, s katerimi bi bilo mogoče pritisniti na izraelsko vlado in izzvati spremembe v njihovi politiki ločevanja ter vojnih zločinov. Teden izraelskega apartheida želi poleg tega tudi spodbuditi odpravljanje vseh vrst rasizma, antisemitizma, islamofobije ter rasnega ločevanja v družbi. (Več: http://apartheidweek.org/)

Program:

28. februar in 1. marec ob 19. uri, Trubarjeva hiša literature.

Gledališka predstava Med dvema zidovoma.

(Kulturno umetniško društvo v sodelovanju z BDS Slovenija in Trubarjevo hišo literature)

Med dvema zidovoma je predstava, ki se ukvarja s problematiko Palestincev, ki so že več desetletij podvrženi sistematičnemu kršenju temeljnih pravic. Podlaga za raziskavo in ustvarjanje predstave se na eni strani opira na medijske reprezentacije, ki jih na drugi strani sooča s patologijami, ki so se tekom okupacije razvile v sami palestinski družbi. Podlago za slednje projekt najde v delu palestinske pesnice in dramatičarke Dalie Taha z naslovom Keffiyeh Made in China.

 

3. marec, različne lokacije.

(SocioKlub in Kulturno umetniško društvo Transformator v sodelovanju z BDS Slovenija)

Akcija osveščanja o dogajanju v Gazi.

 

4. marec ob 16. uri, Fakulteta za družbene vede (predavalnica št. 11)

Ogled dokumentarnega filma Born in Gaza.

(SocioKlub)

Born in Gaza je dokumentarni film španske produkcije, posnet leta 2014, ki preučuje učinke palestinsko-izraelskega konflikta na palestinske otroke. Režiser Hernand Zin v filmu prikazuje pretresljive prizore vsakdanjosti otrok, ki so žrtve že desetletja dolgih konfliktov. Filmu bo sledila razprava.

Več informacij:

Študentsko sociološko društvo Socioklub, ssd.socioklub@gmail.com

Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija, www.bds.si

Bookmark the permalink.