novice 19.2.2015

V najnovejših novicah si lahko preberete:

Teden izraelskega apartheida

Tudi letos bo v Sloveniji v sodelovanju s Socioklubom (FDV) organiziran Teden izraelskega apartheida (Israeli Apartheid Week). To je projekt v okviru katerega se vsako leto odvija sklop dogodkov v mestih in univerzah po vsem svetu. Projekt je namenjen ozaveščanju javnosti o sistemu apartheida, ki ga Izrael izvaja na Zasedenih palestinskih ozemljih, ter iskanju učinkovitih sredstev, s katerimi bi bilo mogoče pritisniti na izraelsko vlado in izzvati spremembe v njihovi politiki ločevanja ter vojnih zločinov. Teden izraelskega apartheida želi poleg tega tudi spodbuditi odpravljanje vseh vrst rasizma, antisemitizma, islamofobije ter rasnega ločevanja v družbi.

Več o tem si lahko preberete na:

http://apartheidweek.org/

V okviru letošnjega Tedna izraelskega apartheida Vas vabimo na naslednje dogodke:

  1. Gledališka predstava Med dvema zidovoma (28. 2. in 1. 3. 2015 v Trubarjevi hiši literature, čas predstave Vam bomo sporočili naknadno);
  2. Akcija o osveščanju dogajanja v Gazi (3. 3. 2015, kraj in čas dogodka Vam bomo sporočili naknadno);
  3. Dokumentarni film Born in Gaza (5. 3. 2015 ob 16. uri, FDV).

 

Trgovinski sporazum med ZDA in EU

Predlagani zakon, ki je bil prejšnji teden predstavljen v ameriškemu kongresu, povezuje trgovinski sporazum med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo, ki naj bi veljal za največji trgovinski sporazum v zgodovini, z bojem gibanja BDS proti Izraelu. Predlog zakona namreč kot predpogoj za napredek pri doseganju trgovinskega sporazuma predpostavlja zavračanje gibanja BDS.

Več si preberite na:

http://www.timesofisrael.com/us-bill-seeks-to-link-massive-eu-trade-pact-with-bds-rejection/

http://mondoweiss.net/2015/02/behind-legislation-designed

 

Več kot 700 umetnikov podprlo bojkot

Več kot 700 umetnikov se je odločilo podpreti Palestince pri njihovem boju za svobodo, pravice in enakost. V odgovor na poziv palestinskih umetnikov za kulturni bojkot Izraela so se tako številni umetniki po vsem svetu zavezali, da v prihodnje ne bodo sprejeli niti morebitnih povabil s strani Izraela niti morebitnega financiranja katerekoli institucije, ki je povezana z izraelsko vlado.

Več si preberite na:

http://jfjfp.com/?p=68326

 

Od narodne osvoboditve do neoliberalizma: mir in pomoč v Palestini

Okupirana ozemlja so ujeta v globalnih strukturah neoliberalnega kapitalističnega izkoriščanja, znotraj katerega palestinska oblast in seveda sam Izrael vedno bolj spominjajo na pomožna vozlišča. Kritike na račun palestinske oblasti, ki naj bi bila zavezana k osvoboditvi in obrambi palestinskih ljudi, so vse pogostejše. Namesto zagotavljanja pravic Palestincev, jih sedaj krši; namesto gradnje institucij bodoče palestinske države, jih uničuje; in namesto, da bi sredstva uporabljala za ustvarjanje demokracije, strokovne in odgovorne vlade, jih troši za svoje lastne politične namene.

Več si lahko preberete na:

https://www.opendemocracy.net/arab-awakening/duncan-thomas/from-national-liberation-to-neoliberalism-%E2%80%9Cpeace%E2%80%9D-and-aid-in-palestine

 

Gledališko delo Dalie Taha

Dalia Taha predstavlja novo gledališko igro Ognjemet (Al’ab Nariya). Dalia Taha je med drugim tudi avtorica dela Keffiyeh Made in China, na podlagi katerega je slovenska gledališka skupina Transformator  priredila predstavo Med dvema zidovoma. Igra Ognjemet prikazuje enajstletno Lubno in dvanajstletnega Khalila med igro na praznem stopnišču v svojem bloku. Medtem, ko se obleganje zunaj stopnjuje, postaja strah za njuno varnost tako ohromljen kot sam izraelsko-palestinski konflikt. Taha pojasnjuje, da naslov gledališke igre izhaja iz načina na katerega starši v Gazi pripovedujejo svojim otrokom, da so izraelski zračni napadi dejansko ognjemeti.

Več si preberite na:

http://electronicintifada.net/blogs/sarah-irving/new-play-writer-dalia-taha-examines-childrens-experiences-under-occupation

Bookmark the permalink.