novice 5.3.2015

 

V najnovejših novicah si lahko preberete:

1. Teden izraelskega apartheida

V Ljubljani že tretjič poteka Teden izraelskega apartheida (Israeli Apartheid Week). Sestavljen je iz različnih dogodkov katerih namen je opozoriti na apartheid in dvigniti podporo gibanju BDS. Več o tednu, ki poteka v različnih mestih po celem svetu si lahko preberete na :

http://apartheidweek.org/

 

V okviru mednarodnega Tedna izraelskega apartheida je bila posneta promocijska reklama, ki na sarkastičen način predstavlja praznovanje tega tedna.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_5wwLvE5sE

 

Ben White v članku Izrael je država apartheida govori o anketi iz katere je razvidno, da večina judovskih izraelcev podpira apartheid. Razultati ankete niso nič novega, ankete pa ne potrebne, saj Izrael že vrsto let krši mednarodno pravo. Članek govori o podpiranju rasne diskriminacije, etničnem čiščenju in drugih metodah, ki se jih Izrael pri tem poslužuje.

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/10/20121027145235386715.html

 

2. Univerza v Rimu bojkotirala Ilana Pappeja

Univerza v Rimu je odpovedala debato Ilana Pappeja o položaju Palestine in Izraela. To ni bil prvi primer cenzuriranja v Italiji. Februarja je druga univerza, prav tako v Rimu, odpovedala predvajanje dokumentarca o pomankanju vode na Zahodnem bregu.  Več o tovrstnem bojkotiranju v Italiji si lahko preberete na :

http://electronicintifada.net/content/did-rome-college-censor-ilan-pappe-because-zionist-intimidation/14319

 

3. Dogajanje v Gazi

 

Obnavljanje Gaze vodi v zmanjševanje pravic palestinskega naroda

Tony Blair je Hamasu postavil pet pogojev, ki jih mora izpolniti, da se bodo pričela obnovitvena dela v Gazi. Hamas je dejanje strogo obsodil, saj Izraelu niso bili dani nobeni pogoji. Pri tem je poudaril, da je Hamas palestinsko gibanje, ki je vedno delovalo le v okviru Palestine in ni nikakor povezano z preostalimi muslimanskimi gibanju po svetu.

https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/17043-quartet-links-rebuilding-gaza-with-ceding-palestinian-rights

 

Chris Gunness v intervjuju opozarja na razmere v Gazi

Mraz in poplave ogrožajo po nekaterih ocenah najmanj 96.000 palestincev, ki so v poletnih napadih izgubili svoj dom. Medtem je obnavljanje Gaze še vedno v fazi pogajanj, zato poziva mednarodno skupnost ne samo k humanitarnemu ampak tudi političnemu ukrepanju.

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/02/message-donors-tony-blair-give-gaza-future-150222075024307.html

 

Neustrezne bivalne razmere ogrožajo življenja palestincev

Šest mesecev po prenehanju obstreljevanja, več kot 100.000 palestincev živi v začasnih bivališčih, ki ogrožajo njihovo zdravje in varnost. Februarja je zaradi požara v centru Združenih narodov umrla enoletna dojenčica, dva otroka pa sta bila poškodovana.

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2015/02/babies-die-gaza-due-resource-siege-150223075856017.html

 

Palestinski kmetje se borijo za hrano

Članek govori o problemih s katerimi se spopadajo palestinski kmetje pri obdelovanju zemlje, med drugim z izraelskimi vojaki, ki streljajo v primeru da se nekdo preveč približa meji. Izraelska politika je pripeljala do velike prehrambene negotovosti  in razpadanje kmetijskega sektorja.

http://www.aljazeera.com/news/2015/02/palestinian-farmers-endure-constant-war-gaza-150224054058539.html

 

 Fotografije Heidi Levine

Na spodnji povezavi si lahko ogledate fotografije Heidi Levine, na katerih je dokumentirala Palestince in Palestinke  v Gazi, ki živijo s hudimi poškodbami.

http://www.theguardian.com/world/gallery/2015/feb/26/human-cost-israel-gaza-conflict-in-pictures

 

Bookmark the permalink.