novice 19.3. 2015

V najnovejših novicah si lahko preberete:


  • Parlamentarne volitve v Izraelu

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Izraelu, ki so potekale ta torek, je ponovno slavila stranka Likud premierja B. Netanyahuja, ki tako začenja že svoj četrti mandat na čelu vlade. Preko spodnje povezave lahko dostopate do članka, ki dobro razloži trenutno politično situacijo v Izraelu, kjer po mnenju avtorja članka obstajajo trije glavni politični bloki. Prvi izmed njih si prizadeva za ohranjanje konflikta med Izraelom in Palestinci v takšni obliki kot ga poznamo danes, torej brez pogajanj. Drugi blok si želi »poplesavati« s konfliktom – pogajati in pogajati kot da ne bi bilo jutrišnjega dne. Za tretji blok pa konflikt med Izraelom in Palestinci sploh ne obstaja – med njihova osrednja prizadevanja namreč sodijo DDV, srednji razred in »kaj pomeni biti izraelski«.

Več o tem si preberite na:

http://www.lrb.co.uk/v37/n06/yonatan-mendel/diary

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/18/israel-election-bibi-victory-binyamin-netanyahu

 

  • Sionistična unija na parlamentarnih volitvah v Izraelu

Edinega resničnega tekmeca B. Netanyahu je na tokratnih parlamentarnih volitvah predstavljala Sionistična unija. Čeprav so vzporedne volitve napovedovale tesnejši izid je Sionistična unija po preštetju vseh glasov prejela 19 odstotkov vseh glasov, kar ji prinaša 24 poslanskih sedežev v 120 članskemu knesetu. Kakšen je odnos Sionistične unije do palestinskega vprašanja in kakšna bodo njihova prizadevanja v povezavi s to problematiko pa si preberite v članku, preko katerega lahko dostopate preko spodnje povezave:

https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/17436-the-zionist-unions-plan-for-a-palestinian-bantustan

 

  • Rolkanje v Palestini

V zadnjih dveh letih je škotska dobrodelna organizacija SkatePal v Palestini zgradila tri parke. SkatePal palestinske otroke uči rolkanja, s čimer želijo pripomoči k razvoju lokalne rolkarske skupnosti. S svojim delom so pritegnili tudi pozornost fotografa in režiserja S. F. Gahana, ki se je odločil dokumentirati njihovo občudovanja vredno delo.

Več na:

https://www.nowness.com/series/nowness-shorts/skateboarding-in-palestine-skatepal

 

  • David Cronin o izraelskih lobijih, Iranu in jedrskemu orožju

Za konec pa vam v branje predlagamo še zanimiv članek Davida Cronina. Eno izmed zanimivih dejstev izraelskega lobija je tudi, da se zdi veliko njegovega osebja jasnovidnega. Vsi namreč predvidevajo isto stvar in sicer, da je Iran manj kot eno leto oddaljen od posedovanja jedrske bombe.

Več o tem si preberite na:

http://www.middleeasteye.net/columns/dodgy-clairvoyants-israel-lobby-918813556

Bookmark the permalink.