Tovorna ladja Borkum, za katero obstajajo resni indici, da nosi vojaški tovor za Izrael, na poti v Luko Koper

 Za: predsednika vlade Roberta Goloba, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon, ministra za obrambo Marjana Šarca, vodjo pomorske inšpekcije Toma Borovničarja in za vse, ki jih zadeva

Tovorna ladja Borkum naj bi včeraj, 16.maja 2024, priplula v špansko pristanišče Cartagena z vojaškim tovorom, ki naj bi bil po podatkih španskih organizacij Campaign to End Arms Trade with Israel in RESCOP (Solidarity Network Against the Occupation of Palestine) namenjeno v pristanišče Ashdod v Izraelu. Po podatkih identifikacijskih kodah kontejnerjev, ki so jih pridobile omenjene organizacije, je na ladji 20 ton raketnih motorjev (UN code class 1.3C 186), 12,5 ton raket z eksplozivnimi naboji (code 181), 1500 kg eksplozivnih materialov (477) in 740 kg izstrelkov ter pogonskega goriva za topove (242).

Zaradi pozivov španskih in mednarodnih organizacij, da naj španske oblasti ladjo Borkum preiščejo, je ladja včeraj ponoči, čeprav je bila že zasidrana v bližini pristanišča v Cartageni, preusmerila svojo pot in se odločila, da se v španskem pristanišču ne ustavi. Naslednje pristanišče, v katerem se bo ladja Borkum ustavila, je Luka Koper v Sloveniji.

Čeprav je španska vlada izjavila, da je orožje na ladji Borkum namenjeno na Češko, mednarodne organizacije vztrajajo, da obstajajo resni indici, da je del orožja namenjenega v Izrael. Po podatkih in dokumentaciji, ki so jih organizacije pridobile, je podjetje, ki je vpleteno v tranzit orožja v Izrael, IMI Systems, katerega lastnik je največjo izraelsko vojaško in orožarsko podjetje Elbit Systems, katerega zelo tesno sodelovanje z izraelsko vojsko je strateškega pomena. Pridobljena dokumentacija o tovoru tudi poudarja, naj se “v nobenih okoliščinah” imeni IMI Systems in Izrael ne pojavita na spletu.

V istem času, ko je ladja Borkum preusmerila smer, so španske oblasti prepovedale pristan drugi ladji, Marianne Danica, ki pluje pod dansko zastavo, saj je potrjeno, da se na njej nahaja vojaški tovor, namenjen v Izrael.

Ker naj bi ladja Borkum iz Cartagene v roku petih dni pristala v Luki Koper, vas pozivamo:

·       –   da tovorni ladji Borkum zavrnete dostop in možnost pristanka v Luki Koper;

·         – da v primeru, da prihoda tovorne ladje Borkum v Slovenijo ne morete več zavrniti, izvedete inšpekcijski nadzor tovora in preverite, ali se ta ujema z uradnim uporabniškim certifikatom. Nujno je, da zagotovite spoštovanje mednarodnega prava, Pogodbe o trgovini z orožjem ter slovenske zakonodaje in preprečite, da bi vojaški tovor z orožjem ter vojaško opremo nadaljeval pot v Izrael, kjer bo zelo verjetno uporabljen v nadaljnjih izraelskih napadih na Gazo.

Pogodba o trgovini z orožjem, ki jo je Slovenija ratificirala, v 3. odstavku 6. člena jasno določa da:

»Država pogodbenica ne sme odobriti nobenega prenosa konvencionalnega orožja iz prvega odstavka 2. člena ali predmetov iz 3. in 4. člena, če pri potrditvi ve, da bo orožje ali bodo predmeti lahko uporabljeni pri izvajanju genocida, zločinih proti človeštvu, grobih kršitvah Ženevske konvencije iz leta 1949, napadih, usmerjenih na civilne objekte ali civiliste, ki so že kot taki zaščiteni, ali drugih vojnih zločinih, kot jih določajo mednarodni sporazumi, katerih podpisnica je.« Ista pogodba v drugem členu določa, da dejavnosti mednarodne trgovine oziroma prenos vključujejo izvoz, uvoz, tranzit, pretovarjanje in posredništvo.

Če bodo slovenske oblasti in Luka Koper dovolili, da ladja s tovorom orožja in vojaške opreme, za katerega obstajajo resni indici, da je namenjen v Izrael, pristane, gre skozi tranzit ali da se jo pretovori v Sloveniji, bo to pomenilo, da Slovenija omogoča dobavo orožja državi, ki je odgovorna za hude sistematične kršitve človekovih pravic in ki se jo trenutno preiskuje in se ji sodi zaradi njenih ravnanj, za katere je Meddržavno sodišče ugotovilo, da je velika nevarnost, da bodo pripeljala do genocida nad palestinskim prebivalstvom pod izraelsko okupacijo, še posebej v Gazi. Zaradi ravnanj izraelske vojske je do danes umrlo več kot 35.000 prebivalcev in prebivalk Gaze, med njimi več kot 15.000 otrok.

Nujno je, da ustrezno ukrepate.

Bookmark the permalink.