Poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije in EBU

Javni poziv Upravi in Svetu RTV Slovenija

Ljubljana, 6.2.2024

Spoštovani,

pozdravljamo stališče vodstva RTV Slovenija, da je izključitev Izraela iz Evrovizije, “edina korektna in etična poteza”.

Meddržavno sodišče je Izraelu nedavno odredilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida. Izrael kljub temu nadaljuje z uničenjem Gaze, v katerem je do sedaj umrlo že 26.000 Palestincev (vključno z 10.000 otroci), uničenih je 70 % domov v Gazi, število notranje razseljenih oseb v Gazi se je povečalo na skoraj dva milijona, po poročilu Združenih narodov pa jih Izrael načrtno strada, kar je vojni zločin. Če se bo vojaško nasilje v tej meri nadaljevalo, bo v času do Evrovizije umrlo še enkrat toliko Palestincev, vključno z 10.000 otroci.

Evrovizija je v preteklosti zaradi podobnega nasilja že izločila članice – leta 2022 Rusijo zaradi napada na Ukrajino, leta 1992 pa Srbijo (takrat Zvezno republiko Jugoslavijo) zaradi vojne z Bosno in Hrvaško.

Razumemo vaše dileme glede tega, kako bi izključitev Izraela iz Evrovizije lahko vplivala na vaše novinarsko delo in izmenjavo posnetkov z drugimi članicami zveze, ki organizira Evrovizijo, Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Želimo vas opozoriti na dejstvo, da Izrael že tako ovira novinarsko svobodo, vključno za članice EBU.

Po navedbah Komiteja za zaščito novinarjev je v izraelski vojni bilo umorjenih 85 novinarjev, kar je največ v zabeleženih oboroženih konfliktih. Izraelski politiki so novinarje javno označili za teroriste in pozvali k njihovemu poboju. Tudi to ni nič novega – izraelska vojska in policija že desetletja izvajata nasilje, cenzuro in celo umore novinarjev. Strokovnjaki opozarjajo, da to onemogoča nevtralno poročanje o Izraelu in palestinskih teritorijih, organizacija Novinarji brez meja pa je na Mednarodno kazensko sodišče vložila že več pritožb proti Izraelu zaradi vojnih zločinov nad novinarji.

Izraelske oblasti že mesece tujim novinarjem prepovedujejo dostop do Gaze. Dostop jim je dovoljen le občasno v strogem spremstvu izraelske vojske, prepovedano jim je intervjuvati Palestince, izraelska vojska pa mora pred objavo pregledati in odobriti vse prispevke. Če novinarji ne sodelujejo z vojaškim cenzorjem, jim Izrael prepove vstop v državo, kot se je zgodilo BBC-jevemu novinarju leta 2005. Ta sistem vojaške cenzure ni nič novega in velja tudi za izraelske novinarje – vojska vsako leto prepove ali cenzurira tisoče izraelskih člankov.

EBU je v preteklosti izključila države članice zaradi državnega vmešavanja in omejevanja medijske svobode – 2021 je zato izključila Belorusijo, ki posledično še vedno ne sodeluje na Evroviziji. Izrael enako kot Belorusija krši najbolj pomembno vrednoto EBU: novinarsko svobodo.

V zadnjih tednih se EBU skuša izogniti podobnim sankcijam proti Izraelu z argumentom, da je Evrovizija tekmovanje za televizijske postaje in ne za vlade, čeprav tega pristopa ni uporabila za Belorusijo, Rusijo ali Srbijo. Poleg tega ignorira tudi dejstvo, da je izraelska EBU članica, KAN, že sedaj del vojaške propagande – v okviru izraelskega izbora letošnjega evrovizijskega predstavnika so predvajali vojaško propagando (vključno s posnetki vojske in nastopajočimi vojaki). KAN je prav tako objavil pesem, v kateri izraelski otroci pojejo, kako bo Izrael “uničil Gazo” in vse njene prebivalce, ki je bila označena za genocidno pesem.

Ko je KAN leta 2019 gostil Evrovizijo, je predvajal posnetke ilegalno okupiranih palestinskih ozemlji, kot da so del Izraela, čeprav v skladu z mednarodno zakonodajo okupacija teh ozemelj velja za vojni zločin. KAN je tako prekršil evrovizijska pravila, ki pravijo, da se tekmovanja ne sme zlorabiti za politične namene.

Izraelsko članstvo v EBU in sodelovanje na Evroviziji tako že leta krši vrednote in pravila EBU in Evrovizije. Če EBU ne bo izločila Izraela, čeprav je zaradi podobnih kršitev izločila druge članice, to ne bo nevtralna odločitev.

Po vsej Evropi že potekajo pozivi za izključitev Izraela iz EBU in Evrovizije in RTV Slovenija ima priložnost, da se na evropski ravni zavzame za medijsko svobodo in človekove pravice. Zato vas pozivamo, da znotraj EBU sprožite postopek za izključitev Izraela.

Podpisnice:

Gibanje za pravice Palestincev

Ambasada Rog

Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico

Društvo Fantastik

Društvo Humanitas

Društvo Kvartir

Društvo ŠKUC

Društvo za razvoj humanistike

Iniciativa mestni zbor

Kulturni center Q / Klub Tiffany

Lista demokratičnega študentsva

Mladi za podnebno pravičnost

Organizacija za participatorno družbo

PLAC

Pravni center za varstvo človekovih pravice in okolja

Protestival

Sindikat Glosa

Sindikat Mladi plus

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije

Slovenska filantropija

Študentsko društvo Iskra

Študentsko sociološko društvo Sociopatija

Umanotera

Uredništvo spol.si

Zavod Bob

Zavod Proja

Zavod TransAkcija

Zavod Voluntariat

Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže

ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

Podpora glasbenikov in kulturnikov:

Aleksandra Ilijevski

Ana Vipotnik

Andraž Kajzer

Andrej Pervanje

Astrid (Astrid Ana Kljun)

B. Aleksander Cavazza (Masaž)

Blaž “Blaž” Gracar

Boris Cavazza

Boris Kokalj

Borja Močnik – Dj Borja

Bort Ross

Darko Nikolovski

Domen Bohte

Đoko

Domen Valič

Eva Pavli

Gašper Šantl (zalagasper)

Igor Lumpert

Iztok Šumatić – Ico

Jaka Florjančič

Jani Kutin

Jan Kmet

Jernej Dirnbek (Mi2)

Kaja Janjić (Fraw Blanka) 

Katja Šulc

Kristin Čona

Kris Guštin

Ksenija Benedetti

Laetitia “Kiki” Pohl

Lara Poreber (Lamai)

Marijana Kuljanac

Martina Mravinec Bohte

Mia Puhar Rodin (Masayah)

Michael Leopold – Leopold I.

Nejc Pipp

Nika Trdin

Nina Hudej

Nina Kodrič

N’toko

Primož Siter

Sara Korošec

Saša Vipotnik (AKA Neomi)

Sinja Smokvina (Masaž)

Svetlana Makarovič

Tea Vidmar

Timotej Poznič (Masaž)

Tomislav Jovanović -Tokac (Dan D)

Tomaž Grom

Tomaž Mihelič (Sestre)

Urban Mihevc

Zala Kralj (zalagasper)

Zlatko

ŽPZ Kombinat

Bookmark the permalink.