Tiskovna konferenca – sporočilo za javnost

Danes, 18.4.2024, ob.11.uri, smo na tiskovni konferenci, ki je potekala na Trgu republike v Ljubljani, člani Gibanja za pravice Palestincev, predstavniki Mirovnega inštituta, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) in Amnesty International Slovenija, pozvali Vlado RS k vzpostavitvi varnih poti do zatočišča za Palestince in Palestinke v Gazi, ki imajo v Sloveniji svoje ožje in širše družinske člane.

Od pričetka izraelskega genocida v Gazi je minilo več kot šest mesecev. Izraelski napadi so ubili skoraj 34.000 ljudi, od tega je več kot 14.500 otrok. Izraelski predsednik vlade je pretekli teden določil datum napada na mesto Rafa, kamor se je na zahtevo izraelske vojske zaradi uničenja severne in osrednje Gaze zateklo več kot 1,5 milijona Palestink in Palestincev. »Ljudje v Gazi so ujeti. Izrael Gazo popolnoma blokira, zato je iz nje praktično nemogoče pobegniti«, je poudarila Barbara Vodopivec, članica Gibanja za pravice Palestincev. »Največ možnosti za pobeg na varno je s podporo drugih držav mednarodne skupnosti. Tudi Republike Slovenije.«

Zato so skupaj s PIC in Mirovnim inštitutom pred dvema mesecema na Vlado naslovili predlog, da vzpostavi dopolnilne poti za varen prihod ožjih in širših družinskih članov Palestincev in Palestink, ki živijo v Sloveniji. »Danes nas več kot 20 NVO in sindikatov ponovno poziva Vlado Republike Slovenije, naj čimprej omogoči sistemsko vzpostavitev varnih poti do zatočišča za Palestinke in Palestince v Gazi, ki imajo v Sloveniji svoje hčerke, sinove, brate, sestre, strice in tete«, je dodala Vodopivčeva. Republika Slovenija je kot članica mednarodne skupnosti in podpisnica mednarodnih konvencij zavezana, da ukrene vse, kar lahko, da zaščiti civilno prebivalstvo pred najhujšimi hudodelstvi. »Njena dolžnost je, da sprejme proti Izraelu konkretne ukrepe z namenom, da se ustavi izvrševanje genocida. Kar lahko prav tako naredi, je, da Palestincem in Palestinkam, ki jim grozi genocid, ponudi zatočišče in varnost«, je še poudarila Vodopivčeva.  

»Dopolnilne poti so poti, ki posameznikom omogočajo varen in zakonit odhod iz države, v kateri se nahajajo, vstop v Republiko Slovenijo ter zakonito prebivanje v njej«, je povedala Urška Regvar iz organizacije PIC. Slovenija ima s takšnimi modeli zakonitega in varnega prihoda že izkušnje. »V Sloveniji je namreč dobro vzpostavljen postopek združitve družine oseb z mednarodno zaščito, v preteklosti smo že sodelovali v EU programih preselitve in premestitve, prav tako pa smo sodelovali tudi pri evakuaciji posameznikov iz Afganistana ter izvajali repatriacijo ljudi slovenskega rodu iz Venezuele«, je povedala Regvarjeva.

»Zakonit prihod v Slovenijo bi lahko država omogočila z uporabo določb tako Schengenskega kot Vizumskega zakonika, na podlagi katerega države posameznikom dovolijo vstop na ozemlje iz humanitarnih razlogov, na podlagi nacionalnega interesa ali zaradi mednarodnih obveznosti.«, je pojasnila Katarina Vučko iz Mirovnega inštituta. »Ob prihodu posameznikov v Slovenijo bi bilo treba ljudem iz Gaze status v Sloveniji urediti s podelitvijo mednarodne zaščite. Omenjeni status bo namreč posameznikom omogočal dostop do pravic, ki jih potrebujejo za uspešno vključevanje v družbo«, je dodala Vučko.

Taja Premk iz Amnesty International Slovenija je opozorila, da številni v Sloveniji s strahom, žalostjo in obupom spremljamo vojno v Gazi. »Med nami so tudi številni Palestinci_ke, ki živijo v Sloveniji. Komaj si lahko predstavljamo, kako velik je zanje ta strah, kako velika žalost in kako brezmejen obup, ko se iz dneva v dan sprašujejo, ali bodo njihovi najbližji ranjeni v napadih, ali bodo dobili zdravila ali oskrbo, ali bodo imeli dovolj za jesti … ali bodo sploh preživeli nove napade.« Poudarila je, da Slovenija ima možnost, da njihove sorodnike, ki so v Gazi, na varen način pripelje sem in »jim omogoči možnost preživetja, vzpostavitev novega življenja, predvsem pa varnost in zaščito.«. Pozvala je slovensko vlado, naj vzpostavi varne poti za Palestince in s tem zaščiti njihove človekov pravice. »Slovenski vladi sporočamo: Življenja Palestincev in Palestink so tudi v vaših rokah. Pozivamo vas, da uporabite svojo moč in jih zaščitite.«.

Pobudo o vzpostavitvi dopolnilnih poti so podprli: Gibanje za pravice Palestincev, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Mirovni inštitut, Društvo Humanitas – center za globalno učenje in sodelovanje, Sindikat Glosa, Društvo za izobraževanje in povezovanje otrok – Društvo MOZAIK, Mladi za podnebno pravičnost, Društvo Mostovi, Sindikat Mladi plus, Inštitut 8. marec, Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, PLAC, Iniciativa Glas ljudstva, Inštitut za študije stanovanj in prostora , Zadruga Zadrugator, Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Organizacija za participatorno družbo, IMZ – Iniciativa mestni zbor Maribor, Študentsko društvo iskra, Focus, društvo za sonaraven razvoj, Umanotera, Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva in Cedra – Center za družbeno raziskovanje.

Bookmark the permalink.