Ukrepajte proti Izraelu

V osmih mesecih napada na Gazo je Izrael pobil že več kot 36 tisoč ljudi, od tega 70 % žensk in otrok. Uničena je skoraj celotna infrastruktura, bolnice so uničene. Zaradi izraelske blokade humanitarne pomoči ljudje, predvsem otroci, umirajo od lakote in lahko ozdravljivih bolezni. Izrael strelja na sestradane ljudi, ki čakajo na hrano, s tanki vozi čez ranjene ljudi, zažiga ljudi pri živem telesu. Uničevanje in trpljenje je nezamisljivo .

Meddržavno sodišče v Haagu je že konec januarja odločilo, da obstaja resna verjetnost, da Izrael v Gazi izvaja genocid in ukazalo sprejetje ukrepov za takojšnjo preprečitev nadaljnjega pobijanja Palestincev in Palestink v Gazi ter ustavitev drugih ravnanj, ki bi jih bilo mogoče opredeliti kot genocidna. Nedavno je isto sodišče odločilo, da mora Izrael prenehati z napadi na Rafo. Izrael odločb sodišča ne upošteva – nasprotno, svoje napade je v tem času povečal.

Nujno je, da mednarodna skupnost izpolni svoje dolžnosti in stori vse, da se ohrani vladavina mednarodnega prava in zagotovi spoštovanje odločitve Meddržavnega sodišča. To je naloga vseh držav članic Združenih narodov, tudi Republike Slovenije. V skladu z odločbami Meddržavnega sodišča in v skladu s Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju genocida, je Republika Slovenija dolžna narediti vse, da genocid prepreči.

Vlada RS je na seji potrdila sklep o priznanju Palestine, zdaj pozivamo še Državni zbor, da dokončno potrdi sklep vlade. Poudarjamo pa, da zgolj priznanje Palestine in pozivanje k ustavitvi vojaškega nasilja niso dovolj.

Posebna poročevalka ZN o okupiranih palestinskih ozemljih, Francesca Albanese, je mednarodno skupnost pozvala k uvedbi sankcij, embarga in prekinitve diplomatskih odnosov.

Nujno je, da v luči spoštovanja mednarodnega prava tem pozivom sledi tudi Republika Slovenija.

  1. Pišite predsedniku Vlade RS Robertu Golobu, ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon in predsednici države Nataši Pirc Musar, naj Republika Slovenija takoj ukrepa proti Izraelu. Lahko napišete svoje pismo ali uporabite že pripravljena, ki se nahajata tukaj. E-naslovi za pošiljanje: Kabinet predsednika vlade: gp.kpv@gov.si; Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve: gp.mzez@gov.si; Kabinet predsednice države: gp.uprs@predsednik.si.
  2. Pišite veleposlaništvom ZDA, Nemčije, Francije, Avstrije in Velike Britanije, ki Izrael neomajno politično, vojaško in finančno podpirajo. Lahko napišete svoje pismo ali uporabite že pripravljen poziv, ki se nahaja tukaj. E-naslovi:
  • Veleposlaništvo ZDA: E-pošta: usembassyljubljana@state.gov
  • Veleposlaništvo Francije: E-pošta: contact@ambafrance-si.org    
  • Veleposlaništvo Nemčije: E-pošta: info@laibach.auswaertiges-amt.de
  • Veleposlaništvo Velike Britanije: E-pošta: info@british-embassy.si
  • Veleposlaništvo Avstrije: E-pošta: Laibach-ob@bmeia.gv.at
Bookmark the permalink.