USTAVIMO GENOCID, KONČAJMO APARTHEID

Gaza postaja pokopališče. Število smrtnih žrtev se približuje dvajset tisoč in dnevno narašča. Ubitih je bilo skoraj 8000 otrok, sedaj ko to berete še več. Ljudje ne umirajo samo zaradi bombardiranj, ampak tudi zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe, vode in hrane. Število žrtev se povečuje tudi na okupiranem Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, saj se nasilje izraelske vojske in s strani Izraela oboroženih naseljencev nezakonitih naselbin dnevno povečuje.

Razpihovanje nasilja in sovraštva, ki se ga je gradilo in utrjevalo skozi 75 let izraelskega režima apartheida in okupacije, je sedaj vsem na očeh s pozivi izraelskih politikov h kolektivnemu kaznovanju prebivalstva Gaze in k izbrisu Gaze (več o genocidni retoriki Izraela preberite tukaj). Vse to potrjuje utemeljenost opozoril – tudi strokovnjakov Združenih narodov – da smo priče hudodelstvom, ki lahko da bodo pomenila izvrševanje in izvršitev genocida, če se ne bo odločno ukrepalo zdaj. 

Poleg palestinskega prebivalstva v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu se veča tudi nasilje nad palestinskim prebivalstvom v Izraelu. V izraelskem parlamentu se trenutno sprejema (v času, ko to berete, je verjetno že sprejeta) zakonodaja, ki bo omogočala, da se vsakemu palestinskemu državljanu Izraela, ki bo javno izražal solidarnost s prebivalci Gaze ali bo javno demonstriral proti vojni v Gazi, odvzame državljanstvo, lahko pa ga, če zapira pomembne ceste, policija tudi ustreli. Vzpostavljajo se tudi judovske oborožene milice, ki bodo v palestinskih vaseh in mestih lahko posredovale v primerih kaljenja reda in miru.

Ob tem dogajanju postaja jasno, da bomo prihodnjim generacijam morali pojasnjevati, kaj smo počeli, ko so se vršila mednarodna hudodelstva; kaj smo naredili, da bi jih preprečili, da bi morda življenje izgubila vsaj ena nedolžna oseba manj. Slovenski politiki in političarke ter vlada nosijo dodatno odgovornost kot predstavniki države podpisnice ženevskih konvencij in Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Te podpisnicam nalagajo aktivno dolžnost, da naredijo vse v njihovi moči za zagotovitev spoštovanja mednarodnega prava. V zadnjih letih smo videli, da političnih orodij ne manjka – od diplomatskih protestnih not do odpoklica diplomatskih predstavnikov; od sankcij do embarga na trgovanje z orožjem in vojaško opremo; od deinvesticij do zamrznitve premoženja; od bojkota do neprestanega in glasnega opozarjanja na dolžnost vseh držav, da zagotavljajo enakopravnosti vseh ljudi, spoštovanje mednarodnega prava in uresničevanje temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico begunk in beguncev do vrnitve.

Slovenski politiki in političarke lahko ukrepajo – na nas je, da jim sporočimo, da morajo.

Pozivamo vse, da Vladi RS, Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, poslancem in poslankam, predsednici RS, poslancem EU, tujim veleposlaništvom v Sloveniji – pišete pozive in izjave; da o njih obvestite medije in jih delite na družabnih omrežjih; da pozovete k temu tudi svoje prijatelje in prijateljice, kolege in kolegice, organizirate dogodke o tem, kaj se v Palestini dogaja – skupaj moramo narediti vse, kar lahko, da ustavimo nasilje!

KAJ LAHKO NAREDIM?

I. POSAMEZNIKI

II. AKADEMSKE INSTITUCIJE

III. NEVLADNE ORGANIZACIJE

IV. SINDIKATI

V kolikor imate ideje, kaj lahko skupaj naredimo, nam pišite na info@palestina.si.

Bookmark the permalink.