ZA preknitev pridružitvenega sporazuma

Danes, 15.3.2024, smo ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon pozvali, naj v ponedeljek, 18. marca 2024, na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve, kjer bo potekala tudi razprava o gospodarsko-trgovinskem Pridružitvenem sporazumu med EU in Izraelom, Republika Slovenija glasuje za prekinitev Pridružitvenega sporazuma. 

Na ministrico smo naslovili naslednje sporočilo:

Spoštovana  ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, v ponedeljek, 18. marca 2024, bo na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve (https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2024/03/18/) potekala razprava o razmerah na Bližnjem vzhodu in o gospodarsko-trgovinskem Pridružitvenem sporazumu med EU in Izraelom, predvsem o tem, ali je potrebno zaradi kršitev določil o spoštovanju temeljnih človekovih pravic (2. člen) sporazum prekiniti. Pozivamo vas, da Republika Slovenija  glasuje za prekinitev Pridružitvenega sporazuma z Izraelom.  Ob tem vam pošiljamo tudi povezavo do poziva, v katerem številne evropske civilno družbene organizacija pozivajo k prekinitvi omenjenega sporazuma zaradi izraelskega genocida v Gazi, ki poteka že 6 mesecev. Poziv so podpisale tudi številne slovenske civilno-družbene organizacije (https://www.eccpalestine.org/european-civil-society-urgent-call-to-stop-the-genocide/)

Sporočilo je bilo poslani ministrici, v vednost pa tudi predsedniku vlade Robertu Golobu in predsednici države Nataši Pirc Musar.

Bookmark the permalink.