Tiskovna konferenca – 21.2.2024

SPOROČILO ZA JAVNOST

Ob vedno bolj intenzivnih izraelskih napadih na Gazo in vedno hujši humanitarni katastrofi, je danes, 21.2.2024, ob 11. uri, na Trgu republike v Ljubljani, potekala tiskovna konferenca. Člani Gibanja za pravice Palestincev, predstavniki Mirovnega inštituta, Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Amnesty International Slovenija ter Palestinci iz Gaze so spregovorili o ukrepih, ki jih pričakujejo od slovenskih oblasti.

Od začetka izraelskih bombardiranj in sistematičnega rušenja Gaze je minilo 138 dni. V ponedeljek bo minil tudi mesec dni od odločitve Meddržavnega sodišča o nujno potrebnih ukrepih, da se v Gazi prepreči izvršitev genocide. Izrael zahtev sodišča ne upošteva, v zadnjem tednu pa smo priča napovedim in vse bolj silovitim napadom na predel Rafa, ki ga je Izrael donedavnega označeval za varno območje in kjer živi več kot polovica prebivalstva Gaze.

»To, da predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon pozivata k prekinitvi izraelskih napadov, je pomembno. A ponavljamo, splošni pozivi niso dovolj«, je povedala članica Gibanja za pravice Palestincev, Barbara Vodopivec. Potrebni so konkretni ukrepi, katere lahko Republika Slovenija uvede na državni ravni in se za njih zavzame tudi na ravni EU.

»Visoki predstavnik za zunanje zadeve Josep Borrell je pozval države EU k zmanjšanju trgovanja z orožjem z Izraelom. Vlado RS pozivamo, da podpre to pobudo, uradno sprejme vojaški embargo tako na izvoz kot na uvoz orožja ter vojaške opreme v in iz Izraela ter naj predlaga sprejem takšnega vojaškega embarga tudi na ravni EU za vse države članice. Vlado RS pozivamo tudi, da se pridruži Irski in Španiji, ki sta pozvali Komisijo EU k reviziji gospodarsko-trgovskega Pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom zaradi kršitev določil o spoštovanju temeljnih človekovih pravic, ob tem pa naj Slovenija tudi sprejme prepoved uvoza in tranzita izdelkov iz nezakonitih izraelskih naselbin.«, je še povedala Vodopivec. »Pozivamo tudi, da naj se RS pridruži tožbi Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem proti Izraelu, ter da začne uporabljati možnosti, ki jih ponujajo diplomatski stiki z Izraelom, če teh ne misli prekiniti, in pokliče izraelskega veleposlanika na zagovor«.

Predstavniki Vlade RS so večkrat poudarili pomen humanitarnih akcij, zato je Urša Regvar, predstavnica PIC, pozvala, da naj RS vzpostavi dopolnilne poti, ki bi družinskim članom Palestincev in Palestink, ki živijo v Sloveniji, omogočile prihod iz Gaze in prebivanje v Sloveniji. »Dopolnilne poti so poti, ki posameznikom omogočajo varen in zakonit odhod iz države, v kateri se nahajajo, vstop v Republiko Slovenijo ter zakonito prebivanje v njej.«, je povedala Regvar. »Z modeli zakonitega in varnega prihoda ima Slovenija že izkušnje«. Ker ljudem v Gazi grozi, da bodo ubiti ali dolgotrajno razseljeni, od Slovenije »pričakujemo, da nemudoma vzpostavi sistem za varen in urejen sprejem oseb z Gaze ter njihovo prebivanje v Sloveniji.«, ja zaključila Regvar.

Gibanje za pravice Palestincev je ob tem pozvalo še, naj RS po zgledu Francije in Nizozemske sodeluje z Jordanijo pri dostavi humanitarne pomoči prebivalcem Gaze iz zraka; po zgledu Španije, Irske in Portugalske poveča slovensko finančno podporo za nemoteno delovanje Agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA).

Iztrok Šori iz Mirovnega inštituta je poudaril, da je »Evropska unija ta teden napovedala, da bo zaščitila ladje v Rdečem morju, ki jih s ciljem, da bi spremenili Izraelsko politiko, napadajo jemenski Hutiji. Na drugi strani unija ni storila nič, da bi zaščitila življenja Palestincev in sama skušala prisiliti Izrael, da preneha z bombardiranjem Gaze. Takšna politika, ki postavlja ekonomske interese pred človeška življenja, je zavržna in v ljudeh upravičeno vzbuja zavračanje in odpor.« Prepričan je, da večina ljudi v Sloveniji in Evropi trenutne politike do Izraela ne podpira, kar med drugim kažejo številni protesti, predstavnike slovenskega političnega vrha pa je pozval, »da naj preidejo od besed k dejanjem in pričnejo uresničevati mirovno politiko.«

Hasan, Palestinec iz Gaze, ki že nekaj let živi v Sloveniji, je zbrane pozval: »Si predstavljate, da je vaše življenje čez noč uničeno, da v trenutku izgubite vse, kar imate?  Dom, spomine, prijatelje, celo življenje, ki se konča v trenutku. Bežati morate iz enega kraja v drugega, da bi preživeli bombardiranje in smrt. Če boste preživeli bombardiranje, boste začeli trpeti: žejo, lakoto in bolezni. Vse to se žal dogaja samo svetu in mednarodnim organizacijam. Do kdaj? Genocid je treba ustaviti.

Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija je ob zaključku tiskovne konference poudarila, da je »poziv po takojšnjem in trajnem premirju je še bolj nujen kot kadarkoli doslej, saj so neomajno izraelsko bombardiranje in napadi zdesetkali Gazo, palestinsko prebivalstvo je prepuščeno lakoti, grozi jim stradanje, razhajajo bolezni, medtem ko se ovirajo poskusi, da se zmanjša njihovo trpljenje. Več družin, ki so izgubile najdražje, so Amnesty International povedale, kako zelo si želijo, da bi dosegle vsaj nekakšno pravico. Da je to edino, kar jih še drži pokonci ob njihovih izgubah. To še dodatno ilustrira, kako zelo nujno je, da se naslovi dolgotrajno nekaznovanost izraelskih sil za vojna hudodelstva in druga kazniva dejanja po mednarodnem pravu. Pričevanja preživelih in užaloščenih, ki so izgubili svoje drage, humanitark delavk in delavcev, zagovornikov in zagovornic človekovih pravic, novinark, novinarjev, organizacij in številnih drugih so nam na voljo: ne moremo in ne bomo mogli reči, da nismo vedeli.  Grozljivi zločini v Gazi so in bodo madež na kolektivni vesti sveta.«

Ob koncu so izjavo prebrali še iz Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki je začetku meseca s podporo številnih civilno-družbenih skupin na Košarkaško zvezo Slovenije naslovil javni poziv, da se opredeli do genocida v Gazi in odpove kvalifikacijsko tekmo z Izraelom, ki se ima odviti v nedeljo 25. februarja. Tekma ni bila odpovedana, je pa ob bližajoči se tekmi Policijska uprava Koper javnost obvestila, da bo v nedeljo pred, med in po tekmi izvajala poostren nadzor ter da bo »zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanja uporabljala tehnična sredstva za fotografiranje in snemanje.« Zato so v Solidarnostnem odboru za svobodno Palestino deležnike za organizacijo tekme v Kopru in policijo javno vprašali, ali bodo mirni izrazi solidarnosti s Palestinkami in Palestinci razumljeni kot ‘odklonsko dejanje’? Bo uporaba palestinske zastave na tekmi razumljena kot ‘odklonsko dejanje’?

Avtor fotografij: Črt Piksi

Bookmark the permalink.