novice 5.4.2015

V tokratnih novicah si lahko preberete:

1. Vabljeni na razstavo Nakba in okroglo mizo

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Nakba z okroglo mizo z naslovom » Palestina in nakba v 21. stoletju«, ki bo v četrtek, 16. aprila 2015, ob 17. uri v predavalnici Maestral 3 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Na okrogli mizi bomo razpravljali o zgodovinskem ozadju trenutne situacije v Palestini, življenju Palestink in Palestincev v Izraelu, Gazi in Zahodnem bregu ter prizadevanjih za dosego miru in spoštovanja človekovih pravic Palestink in Palestincev.  Več o razstavi in okrogli mizi si lahko preberete tudi na naslednji povezavi.

 

2. Pritisk izraelskih lobijev na univerze v Veliki Britaniji

Univerza v Southamptonu je po pritiskih izraelskih lobijev, angleških ministrov in nekaterih novinarjev prestavila konferenco o mednarodnem pravu in Izraelu. Univerza je podala izjavo, da je konferenca odpovedana zaradi zagotavljanja varnosti, nato pa izjavo umaknila rekoč, da preučuje možnosti  za izvedbo konference. Na njej naj bi med drugim sodelovala tudi zgodovinar Ilan Pappe in nekdanji posebni poročevalec ZN Richard Falk.

Več o pritiskih lobijev na univerzo si lahko preberete na spodnji povezavi:

http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/univ-southampton-cancels-conference-after-government-israel-lobby-pressure

 

Propaganda proti gibanju BDS

Izraelska popaganda pa je uperjena tudi proti gibanju BDS. V ta namen so izdali priročnik za boj proti gibanju BDS, zaradi njegovega obsojanja Izraela. Med drugim v članku trdijo, da imajo po izraelskem pravu Palestinci že zagotovljene enake pravice kot Izraelci.

http://www.stopbds.com/?page_id=92

 

3. Dan zemlje

Letos so Palestinci beležili že 39. obletnico Dneva zemlje. Je dan spomina na palestinske proteste proti odvzemu palestinske zemlje s strani Izraela, ki so bili nasilno prekinjeni leta 1976. V ta namen se je tisoče Palestincev z Zahodnega brega in Gaze odpravilo na pohod, na katerem so pozivali k vrnitvi odvzetega palestinskega ozemlja, prenehanju okupacije in pozivu naj palestinski politiki zaprosijo za polno članstvo v ZN.

http://www.maannews.com/eng/ViewDetails.aspx?ID=760182

 

4. Poročilo EU predlaga sankcije proti Izraelu zaradi njegove politike glede Jeruzalema

V letnem poročilu, ki ga pišejo vodje diplomatskih misij držav članic v Jeruzalemu, le ti jasno kritizirajo izraelsko politiko in nasilno stanje v Jeruzalemu. Vsebuje predloge, ki bi omogočile  ohranitev Jeruzalema kot glavnega mesta dveh držav, predloge za jačanje njegove religiozne in kulturne identitete in prenehanje socialnoekonomske izolacije Vzhodnega Jeruzalema ter povečanje vloge EU. To je eno prvih EU poročil, kjer se jasno omenjajo sankcije proti Izraelu.

Več o predlogih in sankcijah na:

http://www.eccpalestine.org/eu-report-recommends-sanctions-on-israel-over-its-policy-in-jerusalem/

 

5. Drugo lice liberalnih sionistov

V članku opozarjajo na politične stranke sionistov, ki trdijo, da so liberalne, hkrati pa se opirajo na nevarne kolonialne ideje, ki temeljijo na rasizmu in ločevanju. Pisatelj Amos Oz poziva k ustanovitvi palestinske države na Zahodnem bregu, predvsem zaradi strahu, da ne bi nekoč prišlo do situacije, v kateri bodo Judje živeli v državi v kateri večino predstavljajo Arabci. Sionisti namreč Palestincem še ne priznavajo narodnosti.  Meni, da je za uresničitev sionističnih teženj nujna ureditev dveh držav, kar pa je v določenih pogledih kontradiktorno.

http://www.alaraby.co.uk/english/comment/2015/3/23/the-moral-bankruptcy-of-liberal-zionism

 

6. Vabilo k sodelovanju pri akciji BDS

Gibanje BDS 15.5.2015 pripravlja akcijo na kateri bi obeležili Dan Nakbe v spomin na 700.00 Palestincev, ki so bili med vojno leta 1948 prisiljeni pobegniti ali bili preganjani s svojih domov. Vabimo vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati, da nas kontaktirajo na info@bds.si.  Uspeh akcije, ki bo miroljubne narave, je namreč odvisen od števila udeležencev.

 

Spletna kampanija proti prisilni izselitvi

Na spodnjih povezavah lahko podpišete peticijo proti prisilni izselitvi palestinske družine v Jeruzalemu.

https://secure.avaaz.org/en/help_me_save_my_home_palestine_national_a/?1426703722

https://www.facebook.com/StopNorasEviction

Bookmark the permalink.