Teden izraelskega apartheida 2014

Odprtje Tedna izraelskega apartheida 2014 na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

 

V sredo, 26. marca 2014, se je na Fakulteti za družbene vede pričel Teden izraelskega apartheida 2014. Gre za mednarodni dogodek, ki se vsako leto odvija po univerzah in mestih po vsem svetu.Projekt je namenjen ozaveščanju javnosti o sistemu apartheida, ki ga Izrael izvaja na zasedenih palestinskih ozemljih, ter iskanju učinkovitih sredstev, s katerimi bi bilo mogoče pritisniti na izraelsko vlado in izzvati spremembe v njihovi politiki ločevanja ter vojnih zločinov.

Ob 12.15 je prof. Kanjuo-Mrčela odprla razstavo Apartheid, ki v sedemnajstih panojih prikaže razvoj koncepta apartheida, ki ga poveže tako z apartheidom v Južni Afriki kot na palestinskih ozemljih, ki jih zaseda Izrael. Več o razstavi je povedala Nada Pretnar, aktivistka gibanja BDS Slovenija, o apartheidu v Izraelu v luči človekovih pravic pa je spregovoril dr. Milan Brglez, strokovnjak za mednarodno pravo človekovih pravic.

Odprtju razstave je sledila okrogla miza, kjer so spregovorili sociolog in politolog dr. Primož Šterbenc, novinar Boris Vasev ter Barbara Vodopivec, aktivistka pri BDS kampanji Slovenija. Okroglo mizo je vodil in povezoval študent Sandi Paulina.

V okviru Tedna izraelskega apartheida bo 8. aprila 2014, ob 10h, prav tako v prostorih Fakultete za družbene vede v predavalnici 2, na ogled film Our Story. Film predstavlja zgodbo palestinskega ljudstva v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Pripoveduje Mustafa Barghouti, ki je bil rojen v Jeruzalemu leta 1954 in je vodja palestinske državne pobude, ustanovljene leta 2002, član palestinskega zakonodajnega sveta ter tudi nekdanji minister.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.